current views are: 9

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:44

ΕΕ: Περικοπή προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία λόγω μη συμμόρφωσης

Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Δημοσίευση 13:44’

Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο υπερψήφισε την έκθεση του Ρουμάνου ευρωβουλευτή Ζίγκφριντ Μουρεζαν (EΛΚ), σύμφωνα με την οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τις αξίες της ΕΕ (κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία του Τύπου).

Κατά συνέπεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την περικοπή 70 εκατομμυρίων από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, ποσό που μέχρι σήμερα ήταν παγωμένο.

Σημειώνεται ότι ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία «απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αποδυνάμωση των αντιμαχόμενων δυνάμεων μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Εξάλλου, τον περασμένο Νοέμβριο, το ΕΚ και η Επιτροπή αποφάσισαν να παγώσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία (70 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 35 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) μέχρι η Τουρκία να κάνει μετρήσιμα, βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και αυτό να καταγράφεται σε ετήσια έκθεση της Κομισιόν.

Αντί αυτού, τον ΕΚ στηρίζει το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 05/2018, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την Τουρκία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας μέσω πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων -μέτρα σχετικά με τη διαδρομή μετανάστευσης της κεντρικής Μεσογείου και για την κάλυψη μέρους της δέσμευσης της ΕΕ προς τη Συρία- και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 35 εκατ. ευρώ μέσω πιστώσεων πληρωμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα