current views are: 7

3 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση08:28

Η Τουρκία στηρίζει την ΠΓΔΜ και η Ρωσία απειλεί με βέτο

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Δημοσίευση 08:28’

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες αφότου η Μόσχα χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα στα Σκόπια, απειλώντας ακόμη και με άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήρθε η… αργοπορημένη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τη στήριξή της προς την ΠΓΔΜ για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ! Η Άγκυρα, δηλαδή, συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή των Ευρωπαίων αξιωματούχων που «διάβασαν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως καθαρή νίκη του «ναι», παραβλέποντας τη μικρή προσέλευση στις κάλπες, ενώ αναλυτές μιλούν για καθαρή ήττα της Δύσης.

Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «Η Τουρκία από την ημέρα της ίδρυσής της έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» με τη συνταγματική της ονομασία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα «Μακεδονία» για την ευημερία και την ασφάλειά της, αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε «άκυρο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς δεν συγκέντρωσε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, «με βάση τη χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα, γίνεται εμφανές πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη συμφωνία που επιβλήθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που ευθέως συμμετείχαν στην εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ευθέως στην βαλκανική χώρα».

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των “Μακεδόνων” δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καλωσορίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Καταγράφηκε η φιλοδοξία να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθετη γνώμη των “Μακεδόνων”», σημειώνει η Μόσχα, ενώ καλεί για εξεύρεση λύσης «χωρίς εξωτερικές πιέσεις» και υπονοεί ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.


σχετικα αρθρα