current views are: 10

3 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:36

Συνάντηση Κουρτς – Πούτιν στη Μόσχα

Θα πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν από τις αρχές της χρονιάς

Δημοσίευση 13:36’

Θα πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν από τις αρχές της χρονιάς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα εγκαινιάσουν μαζί στο «Ερμιτάζ» στην Αγία Πετρούπολη, την μεγάλη έκθεση «Αυτοκρατορικές μητροπόλεις» — η οποία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο παρουσιαζόταν στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη — θα έχει απόψε ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Θα πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν από τις αρχές της χρονιάς, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο, στις 5 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παραστεί ως προσκεκλημένος στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε συνάντησή του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη Βιέννη επισημαίνεται ο πολιτικός χαρακτήρας της επίσκεψης του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αγία Πετρούπολη που φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ και να πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τα επιτελεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται αύριο στη αυστριακή πρωτεύουσα, όπου θα ενημερωθεί από τον καγκελάριο για την συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία στην Βιέννη, τις αποψινές συνομιλίες Κουρτς και Πούτιν θα απασχολήσουν διμερή και ενεργειακά θέματα, όπως επίσης και οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ρωσία — καθώς η Αυστρία, και ως προεδρεύουσα της ΕΕ, προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Μόσχα — ενώ αναφορά αναμένεται να γίνει τόσο στο θέμα της Ουκρανίας όσο και στον πόλεμο στην Συρία.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Βιέννη, στις 5 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε καταγγείλει ως «μονομερείς και για όλους επιζήμιες» τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, τονίζοντας πως “όλοι” έχουν συμφέρον να αρθούν.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η Ρωσία δεν έχει «κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας» στην Ευρώπη, «αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκείνους που θέλουν να υπάρχει πρόβλημα στην κατάσταση με την Ρωσία».

Όπως είχε τονίσει ο Πούτιν, η Ρωσία είναι ανοικτή και πρόθυμη για συνεργασία, και οι συζητήσεις για μια αποκατάσταση πλήρων σχέσεων δεν είναι μόνον προς συμφέρον της Ρωσίας, αλλά προς συμφέρον των κρατών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα