Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά τον κυκλώνα Αϊρίν, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι "εξαιρετικά επικίνδυνος και δαπανηρός".
"Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένας ιστορικός κυκλώνας" ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μασαχουσέτη, όπου βρίσκεται σε διακοπές.

Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο του κυκλώνα, από την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα μέχρι το Ακρωτήρι Κοντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι απομακρύνονται από τις εστίες τους σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

"Αν βρίσκεστε στην προβλεπόμενη πορεία του κυκλώνα, πρέπει να πάρετε προφυλάξεις από τώρα" δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, απευθύνοντας έκκληση σε όσους πρέπει να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους να το κάνουν.

"Μην περιμένετε. Μην καθυστερείτε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την καταιγίδα" πρόσθεσε.

Υποχρεωτική εκκένωση κατοικιών διέταξε ο Νεοϋορκέζος δήμαρχος

Την ίδια στιγμή, την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων που μένουν σε περιοχές με μικρό υψόμετρο πριν από την έλευση του κυκλώνα Αϊρίν διέταξαν οι αρχές στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι η απομάκρυνση, που αφορά περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις ανοίξουν τα καταφύγια στις 21:00 ώρα Ελλάδος (18:00 GMT).

"Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν υποχρεωτική εκκένωση και δεν θα το κάναμε τώρα αν δεν πιστεύαμε ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή", ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι από το Σάββατο το μεσημέρι όλα τα μέσα μεταφοράς θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες να αναμένουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα σήμερα το απόγευμα και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, Μπιλ Ριντ, δήλωσε ότι οι άνεμοι του κυκλώνα, που θα πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα το απόγευμα, θα κινηθούν στη συνέχεια προς τη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.