current views are: 8

5 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση23:29

Στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν

Αναμένεται να ασκήσει κριτική στην εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Δημοσίευση 23:29’

Αναμένεται να ασκήσει κριτική στην εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει μέρος σε μία σειρά από εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών και μία ομιλία για θέματα που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στην οποία και θα εναντιωθεί στην πολιτική και τις τακτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το CNN.

Το ταξίδι αυτό του Μπάιντεν στην βρετανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί, σε μία περίοδο κατά την οποία ο ίδιος, καλείται να λάβει αποφάσεις για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία, απέναντι στον Τραμπ, 2020.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει για το τι θα πράξει, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται να φτάσει στο Λονδίνο την Δευτέρα, σύμφωνα με μία πηγή του στενού περιβάλλοντος του.

Την επόμενη ημέρα, θα λάβει μέρος σε ιδιωτική εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων για το Ινστιτούτο Μακέιν.

Το πρόγραμμα του, βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενώ αναμένεται ότι θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις που έχουν άμεση σχέση με την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και τις οικογένειες των στρατιωτικών, μέσω πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Μπάιντεν.

Παράλληλα, είναι ενδεχόμενο να συναντηθεί και με την βρετανική ηγεσία κατά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στο Λονδίνο.

Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα, θα μιλήσει (Chatham House) περιγράφοντας το όραμά του για το μέλλον του πλαισίου των υπερατλαντικών σχέσεων.

Από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν δεν αποστασιοποιήθηκε από την άσκηση κριτικής στον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο σημερινός πρόεδρος Τραμπ.

Ανάμεσα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για τα οποία ο Μπάιντεν ασκεί κριτική στον Τραμπ, είναι και η διαμόρφωση των υπερατλαντικών σχέσεων, μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού και με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο ΝΑΤΟ.

“Έχουν μία εντελώς διαφορετική οπτική για την σχέση μας με την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 70 χρόνια, πιστεύουμε ουσιαστικά στο Ίδρυμα Μπάιντεν, ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη,” είχε δηλώσει ο Μπάιντεν σε μία εκδήλωση με τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Νικ Κλεγκ, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, τον προηγούμενο μήνα.

“Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να έχουμε στον κόσμο, είναι αυτός ο γυμνός εθνικισμός του Πρώτα η Αμερική. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που το κάνουμε, θα κάνουμε την Αμερική τελευταία. Νομίζω ότι προκαλεί την απώλεια σημαντικής επιρροής για εμάς, στον κόσμο,” είχε προσθέσει στην τοποθέτησή του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν που έχει διατελέσει πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και είχε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για θέματα εξωτερικών σχέσεων την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος, μιλάει συχνά για τις επαφές που έχει με ξένους ηγέτες, αλλά και την ανησυχία που του έχουν εκφράσει για τον πρόεδρο Τραμπ.

“Στην παγκόσμια σκηνή, υπάρχει φόβος, σύγχυση κι αμφιβολία. Υπάρχουν φίλοι κι εχθροί και δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Βλέπουν έναν Αμερικανό να ενεργεί σαν το κανίς του Πούτιν κι όχι σαν το ηγέτη του ελεύθερου κόσμου,” δήλωσε ο Μπάιντεν σε μία προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών, που έγινε στο Ροντ Άιλαντ, την Κυριακή.

Τον Μπάιντεν θα συνοδεύσει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλάινκεν, που είναι σήμερα διευθυντής σε κέντρο για την διπλωματία (Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement) αλλά και συνεργάτης του CNN, σύμφωνα με μία πηγή από το περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την άσκηση κριτικής σε θέματα που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν παρακολουθεί άμεσα και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ. Από τον εορτασμό της Ημέρας της Εργασίας (αρχές Σεπτεμβρίου) και μετά, ο ίδιος, έχει λάβει μέρος σε μια σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων για την υποστήριξη υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς κλιμακώνεται η ένταση του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μία πηγή του στενού περιβάλλοντος του Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος θα είναι “ιδιαίτερα ενεργός” υποστηρίζοντας τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, στον ένα μήνα προεκλογικού αγώνα που απομένει, μέχρι την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις 6 Νοεμβρίου.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ


σχετικα αρθρα