Η ποσότητα ραδιενεργού καισίου-137 που έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι είναι ισοδύναμη με 168 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, δείχνει εκτίμηση για λογαριασμό της ιαπωνικής κυβέρνησης. Βέβαια η τήξη των αντιδραστήρων δεν μπορεί να θεωρηθεί άμεσα συγκρίσιμη με τις πυρηνικές εκρήξεις, διευκρίνισαν οι ειδικοί.

Στην περίπτωση της Χιροσίμα, τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθέρωσαν οι βόμβες δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην καταστροφή. Τα περίπου 140.000 θύματα της επίθεσης σκοτώθηκαν από την ακραία θερμότητα, το ωστικό κύμα και τα νετρόνια της εκτυφλωτικής έκρηξης.

Αυτό σημαίνει ότι «δεν είναι λογικό να προχωρούμε σε απλές συγκρίσεις βασιζόμενοι μόνο στην ποσότητα των ισοτόπων που απελευθερώθηκαν» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα Tokyo Shimbun.

Παρόλα αυτά, η σύγκριση με τη Χιροσίμα δίνει μια εικόνα για το μέγεθος της νέας καταστροφής. Οι ερευνητές της ιαπωνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι από τη Φουκουσίμα έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα καίσιο-137 που αντιστοιχεί με 15.000 terabecquerel.

Συγκριτικά, η βόμβα ουρανίου που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου απελευθέρωσε 89 terabecquerel.

Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διαφορετική έρευνα της ιαπωνικής κυβέρνησης έδειξε ότι, σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πάνω από 500 millisievert ανά έτος, δηλαδή 25 φορές περισσότερο από το ετήσιο αποδεκτό όριο.

πηγή: In.gr