Οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι ή οι γιοι του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων σημείωσε επίσης ότι το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει αξιωματικούς της αστυνομίας από αραβικά ή μουσουλμανικά κράτη στη Λιβύη για να βοηθήσουν στον τομέα της ασφάλειας και υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την αστυνομική παρουσία οποιωνδήποτε άλλων εθνών στη Λιβύη.

Οι διοικητές των εξεγερμένων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προσπαθώντας να τους πείσουν να παραδώσουν τον έλεγχο της πόλης Σύρτη, γενέτειρας του Καντάφι, προσέθεσε εξάλλου ο Άμπντελ Τζαλίλ.


Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Καντάφι βρισκόταν σε οχηματοπομπή έξι θωρακισμένων αυτοκινήτων τύπου Mercedes η οποία πέρασε την Παρασκευή στο στο έδαφος της Αλγερίας από τη Λιβύη.

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ, δίχως όμως να επιβεβαιωθεί. Το MENA πάντως ανέφερε ότι η πηγή του υποθέτει πως θα μπορούσαν να είναι ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι, ο ίδιος ο συνταγματάρχης ή και οι γιοι του.

Την ίδια στιγμή,  υψηλόβαθμος Αλγερινός αξιωματούχος στη μεθόριο Αλγερίας-Λιβύης έκρινε σήμερα ότι δεν είναι πολύ πιθανό να πέρασε στην Αλγερία αυτοκινητοπομπή από τη Λιβύη που να μετέφερε ενδεχομένως τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αντιδρώντας στις σχετικές πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Η μεθόριος στην αλγερινή θέση του Ντεμπντέμπ, στο ύψος της λιβυκής πόλης Γαντάμις, είναι ανοιχτή, αλλά μια αυτοκινητοπομπή αυτού του είδους θα εντοπιζόταν, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός της Ιλιζί, κύριας αλγερινής πόλης της περιοχής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εξάλλου ένας πρώην σωματοφύλακας του Λίβυου ηγέτη, ο συνταγματάρχης Αμπντεσαλάμ Χαλαφάλαχ Αναντάμπ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Σουρούκ ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται "ακόμη στην Τρίπολη" ή "καθ'οδόν για το Νίγηρα όπου έχει συγγενείς που μπορούν να τον προστατεύσουν".

Τις πληροφορίες αυτές δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής κανένας αξιωματούχος του Αλγερίου.


Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε εκ νέου τη Σύρτη

Το ΝΑΤΟ διατήρησε την άσκηση πιέσεων στις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζοντας 15 οχήματα και άλλους 4 στόχους το τελευταίο 24ωρο στη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, ο οποίος διαφεύγει, ανακοίνωσε σήμερα η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υπόνοιες ότι ο Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία. Την ίδια στιγμή, ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης.

Την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην παραλιακή αυτή πόλη, το ΝΑΤΟ κατέστρεψε 11 οχήματα εξοπλισμένα με όπλα, 3 στρατιωτικά οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και ένα θωρακισμένο όχημα.

Επίσης έπληξε δύο στρατιωτικά καταφύγια, ένα παρατηρητήριο και ένα οχυρό του σώματος μηχανικού του στρατού στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 360 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Χθες επίσης τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν και σε άλλους στόχους του λιβυκού καθεστώτος κοντά στην Τρίπολη, σε μια στρατιωτική αποθήκη και έναν εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στον οποίο προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ έπληξε κι άλλους στρατιωτικούς στόχους κοντά στη Σύρτη.


Ηρεμία στην Τρίπολη

Ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη μετά μια νύχτα όπου σημειώθηκαν μεμονωμένες εκρήξεις και επιθέσεις με αυτόματα όπλα σε διαφορετικές συνοικίες.

Μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη διάρκεια των οποίων οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν πολλές συνοικίες, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις υιοθέτησαν διαφορετική τακτική χτυπώντας σε διαφορετικά σημεία σε μικρές ομάδες.

"Δεν γνωρίζουμε που κρύβονται οι άντρες του Καντάφι", παραδέχτηκε ο Αμπντελχαμίντ Αγκλέου, επικεφαλής ομάδας αντικαθεστωτικών μαχητών.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, Αμπντελ Νατζίμπ Μλέγκτα δήλωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν το 95% της πρωτεύουσας.

Διευκρίνισε όμως πως θύλακες καθεστωτικών βρίσκονται στις συνοικίες Αμπού Σαλίμ και Σαλαχεντίν.

Επίσης, το αεροδρόμιο της Τρίπολης το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες δέχεται σποραδικά πυρά από τους μαχητές του Καντάφι.


TAGS