current views are: 12

9 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση05:52

Γερμανία: Μεγάλη αύξηση των απελάσεων προς τις χώρες του Μάγρεμπ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας «επιβεβαίωσε» την τάση αυτή, με εκπρόσωπό του να εξηγεί ότι οφείλεται επίσης στη «βελτίωση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες» .

Δημοσίευση 05:52’

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας «επιβεβαίωσε» την τάση αυτή, με εκπρόσωπό του να εξηγεί ότι οφείλεται επίσης στη «βελτίωση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες» .

Ο αριθμός των απελάσεων από τη Γερμανία προς τις χώρες του Μάγρεμπ αυξήθηκε πολύ μετά το 2015, κυρίως λόγω της προόδου των διαδικασιών αναγνώρισης των πολιτών τους με την αξιοποίηση βιομετρικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με μια έκθεση που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα.

Ο αριθμός των επαναπατρισμών στο Μαρόκο αυξήθηκε έτσι από τους 61 το 2015 στους 634 το 2017, διευκρινίζεται στην έκθεση, την οποία δημοσίευσε η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, επαναπροωθήθηκαν ήδη 476 πρόσωπα προς τη χώρα αυτή.

Η τάση είναι η ίδια ως προς τις επαναπροωθήσεις στην Τυνησία (17 το 2015, 251 πέρυσι, 231 φέτος), αλλά και στην Αλγερία (57 το 2015, 504 το 2017, 400 ως τα τέλη Αυγούστου φέτος).

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας «επιβεβαίωσε» τη Δευτέρα την τάση αυτή, με εκπρόσωπό του να εξηγεί ότι οφείλεται επίσης στη «βελτίωση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες» ως προς την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η έκθεση που δημοσίευσε η Μπιλτ δίνει την έμφαση στις «σημαντικές προόδους στην ταυτοποίηση των προσώπων που δυνητικά υποχρεούνται να εγκαταλείψουν» την επικράτεια της Γερμανίας.

Οι τρεις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν πλέον τη δυνατότητα αναγνώρισης των πολιτών τους «στη βάση της ανταλλαγής βιομετρικών δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή», κάτι που «οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ταυτοποιήσεων», σύμφωνα με την έκθεση.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έλαβε τον Ιούλιο μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από αυτές τις τρεις χώρες, τις οποίες εντάσσει στον κατάλογο των «ασφαλών» κρατών για τους μετανάστες και για τους αιτούντες άσυλο. Ένα σχέδιο νόμου για τον σκοπό αυτό υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τη 18η Ιουλίου.

Το θέμα έγινε νευραλγικής σημασίας για το Βερολίνο μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015 στην Κολονία, που αποδόθηκαν από την αστυνομία σε μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, και ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου από έναν Τυνήσιο, τον Άνις Άμρι – ενέργεια στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

Η αίτηση ασύλου του Άμρι είχε απορριφθεί, αλλά δεν απελάθηκε από τη Γερμανία εξαιτίας διοικητικών σφαλμάτων και παραλείψεων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν πάντως την αντίθεσή τους στην προσθήκη των χωρών του Μάγρεμπ στον κατάλογο των κρατών που θεωρούνται «ασφαλή» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κυρίως λόγω των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και των κρουσμάτων βασανιστηρίων που έχουν καταγραφεί.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα