Η Συρία πρέπει να ανταποκριθεί στις "νόμιμες διεκδικήσεις του λαού της", δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει "ένα πολιτικό κενό" στην περίπτωση που πέσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στενός σύμμαχος της Δαμασκού, είχε ήδη καλέσει την Τετάρτη τη συριακή κυβέρνηση να βρει με τους αντιτιθέμενους σε αυτήν "μια λύση που να απέχει από τη βία", η οποία το μόνο που κάνει είναι "να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των σιωνιστών".

"Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκρίνονται στις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού τους, είτε στη Συρία, είτε στην Υεμένη, είτε αλλού. Στις χώρες αυτές οι λαοί έχουν νόμιμες διεκδικήσεις και οι κυβερνήσεις τους οφείλουν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτές", σημείωσε σήμερα ο Σαλεχί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Το Ιράν υποστήριξε τα κινήματα διαμαρτυρίας σε όλες τις αραβικές χώρες με μόνη εξαίρεση τη Συρία, όπου εξέφρασε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Άσαντ, ζητώντας ωστόσο ταυτοχρόνως από τον Σύρο πρόεδρο να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Ο Σαλεχί προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρξει "ένα πολιτικό κενό" στην περίπτωση που πέσει ο πρόεδρος Άσαντ. "Ένα κενό εξουσίας στη Συρία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους γείτονες και την περιοχή (...) και μπορεί να προκαλέσει κρίση στην περιοχή και πέραν αυτής", σημείωσε.