current views are: 11

11 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση20:00

O ακροδεξιός τρόμος στην Ευρώπη τροφοδοτείται από τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το κλίμα αυτό μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική έκρηξη»

Δημοσίευση 20:00’

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το κλίμα αυτό μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική έκρηξη»

των David Bond και Guy Chazan *

Όταν η γερμανική αστυνομία συνέλαβε επτά άνδρες την περασμένη εβδομάδα και τους κατηγόρησε ότι ανήκαν σε μια ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση με το όνομα «Επανάσταση Κέμνιτς», οι ανακριτές είπαν ότι ματαίωσαν μια προσπάθεια των εξτρεμιστών να πλήξουν την καρδιά του γερμανικού κατεστημένου.

Υστερα από ένα καλοκαίρι συγκρούσεων και εντάσεων στην ανατολικογερμανική αυτή πόλη, που έχει γίνει συνώνυμη με την ακροδεξιά βία και ξενοφοβία, οι συλλήψεις έριξαν νέο φως στην εξάπλωση του ακροδεξιού τρόμου σε όλη την Ευρώπη.

Η Europol κατέγραψε πέρυσι διπλάσιες συλλήψεις για πράξεις ακροδεξιάς βίας. Και αναλυτές επισημαίνουν ότι το φαινόμενο αυτό υποκινείται από τα social media και τροφοδοτείται από ένα επικίνδυνο μίγμα λαϊκισμού, οικονομικής ανισότητας και δυσαρέσκειας για τους φιλελεύθερους θεσμούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το κλίμα αυτό μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική έκρηξη», λέει ο Νικ Ράιαν από τη βρετανική αντιρατσιστική οργάνωση Hope not Hate.

Παρ’όλα αυτά, η αύξηση των συλλήψεων για ακροδεξιά βία είναι μικρή σε σχέση με τον αριθμό των συλλήψεων για τζιχαντικό εξτρεμισμό. Σύμφωνα με τη Europol, υπήρξαν πέρυσι 20 συλλήψεις για ακροδεξιά βία στην ΕΕ (εκτός της Βρετανίας), σε σύγκριση με 705 συλλήψεις για τζιχαντισμό και 36 για αριστερή και αναρχική τρομοκρατία.

Οι αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι ενώ οι σοβαρές επιθέσεις είναι λιγοστές, οι ακροδεξιές οργανώσεις σχεδιάζουν καλύτερα τις επιθέσεις τους και προσφεύγουν ευκολότερα στη βία. «Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε μια οργανωμένη ακροδεξιά απειλή όπως σήμερα», λέει ο Μαρκ Ρόουλι, πρώην επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθησαν στη Γαλλία 10 ακροδεξιοί εξτρεμιστές που σχεδίαζαν να σκοτώσουν μουσουλμάνους.

Οι συλλήψεις στο Κέμνιτς έγιναν σε μια περίοδο που η ακροδεξιά βία μειώνεται στη Γερμανία. Αφού έφτασαν σε μια κορύφωση το 2016, όταν πρόσφυγες εξακολουθούσαν να μπαίνουν στη χώρα, οι επιθέσεις εναντίον προσφύγων και ξέων εν γένει μειώθηκαν πέρυσι δραστικά.

Σύμφωνα με μια έκθεση της υπηρεσίας για την εγχώρια αντικατασκοπεία Verfassungsschutz, σημειώθηκαν πέρυσι στη Γερμανία 1.054 πράξεις ακροδεξιάς βίας, έναντι 1.600 το 2016. Aν όμως ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί, οι δράστες τους εμφανίζονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Και αυτό οφείλεται στην επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ενός ακροδεξιού και ξενόφοβου κόμματος που στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει τώρα 18% σε εθνικό επίπεδο.

«Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές πήραν θάρρος από το AfD», λέει ο Γιόακιμ Κράουζε από το πανεπιστήμιο του Κιέλου. «Αισθάνονται ότι έχουν αέρα στα πανιά τους».

«Το AfD νομιμοποιεί και ενισχύει την οργή αυτών των ανθρώπων», επισημαίνει και ο Μάρσελ Ντίρσους από το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. «Δεν αποκλείεται έτσι να τους δούμε να προσφεύγουν στη βία για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους».

Αν όμως οι ταραχές στο Κέμνιτς έφεραν στο προσκήνιο τη Γερμανία σε σχέση με την ακροδεξιά βία, οι περισσότερες συλλήψεις ακροδεξιών εξτρεμιστών πέρυσι έγιναν στη Βρετανία: 75, έναντι 61 τον προηγούμενο χρόνο.

«Ναι, βλέπουμε μια μικρή αύξηση των συλλήψεων και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση της κυβέρνησης», τονίζει ο Ράσελ Φόστερ από το King’s College του Λονδίνου. «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι η αύξηση της πολιτικής βίας που διοχετεύεται μέσω του Διαδικτύου».

Γνωστοί εξτρεμιστές όπως ο πρώην ηγέτης του Αγγλικού Αμυντικού Συνδέσμου Τόμι Ρόμπινσον χρησιμοποιούν τα social media για να αυξήσουν την απήχησή τους και να συγκεντρώσουν χρήματα. Το ίδιο κάνει και η οργάνωση Génération Identitaire στη Γαλλία.

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, η ΕΕ απειλεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους της Αμερικής αν δεν αφαιρούν εντός μιας ώρας το εξτρεμιστικό περιεχόμενο από τις σελίδες τους.

«Είναι αλήθεια πως οι περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια απορρέουν από τζιχαντικού τύπου εξτρεμισμό», λέει ο Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπος της ΕΕ για την ασφάλεια. «Ποτέ δεν έχουμε πει όμως ότι αυτή είναι η μόνη πηγή εξτρεμισμού που μας απασχολεί».

*Οι Ντέιβιντ Μποντ και Γκι Τσέιζαν είναι δημοσιογράφοι των Financial Times

 Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ


σχετικα αρθρα