ΔΙΕΘΝΗ

«Μυστική συμφωνία» Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση του πάστορα

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2018, 21:29 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2018, 23:23
«Μυστική συμφωνία» Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση του πάστορα
Facebook Twitter Whatsapp

Εξελίξεις αναμένονται την Παρασκευή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Αμερικανός κληρικός Άντριου Μπράνσον αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος από την Τουρκία έπειτα από μυστική συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον, μεταδίδει το NBC News.

Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος παραμένει κρατούμενος εδώ και δύο χρόνια, οι ΗΠΑ υπόσχονται να χαλαρώσουν τις οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία, δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Μπράνσον θα αποφυλακιστεί έπειτα από την απόσυρση ορισμένων από τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην επόμενη εμφάνισή του σε τουρκικό δικαστήριο την Παρασκευή, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι και μια τρίτη πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Ωστόσο το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πειστεί ότι η Άγκυρα θα υλοποιήσει όσα υπόσχεται, δεδομένου ότι είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες αλλά τελικά υπαναχώρησε.

Ο Μπράνσον κρατείται κατηγορούμενος ως φιλογκιουλενιστής που συνδέεται έμμεσα με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Η παρατεταμένη κράτησή του προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις που ήρθαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Η νέα συμφωνία φαίνεται πως επετεύχθη κατά στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επαφές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Όπως δήλωσε στο NBC τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πάστορας Μπράνσον είναι αθώος, και η ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία προκειμένου το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας να απελευθερώσει έναν Αμερικανό πολίτη».