Ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, απήθυνε επείγουσα ανθρωπιστική έκκληση για την Τρίπολη, κάνοντας λόγο κυρίως για έλλειψη ιατρικών υλικών. "Καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους λέμε πως η Τρίπολη έχει ανάγκη από φάρμακα, προϊόντα πρώτων βοηθειών και χειρουργικά υλικά", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη διατροφικών προϊόντων πρώτης ανάγκης στην πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς για τις διακοπές νερού και ηλεκτρικού που παρατηρούνται στην Τρίπολη, τις απέδωσε σε "σαμποτάζ των δυνάμεων του Καντάφι". "Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά", πρόσθεσε.

Είπε, εξάλλου, ότι φοβάται μια έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες.

"Απευθύνω έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες, οφείλουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στις λιβυκές τράπεζες, ιδίως καθώς πλησιάζει το τέλος της γιορτής του Άιντ ελ-Φιτρ", που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Αμπντελατζίλ.

Ανακοίνωσε επίσης πως νέα μέλη του CNT μετέβησαν στην Τρίπολη. Το CNT, το οποίο αριθμεί τώρα 42 μέλη, αναμένεται να φθάσει στο τέλος τα 90 πρόσωπα, διευκρίνισε.

Επί του εδάφους, ο ηγέτης της εξέγερσης διαβεβαίωσε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική είσοδος των εξεγερμένων στην παραλιακή πόλη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Μία εβδομάδα μετά τη νικηφόρα επίθεση των εξεγερμένων στην Τρίπολη, η ζωή ανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της στην πρωτεύουσα, κυρίως με το ξανάνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρατηρήθηκαν μόνο κάποιοι πυροβολισμοί.
TAGS