Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διέταξε την απελευθέρωση 100 πολιτικών κρατουμένων χθες, περιλαμβανομένων ορισμένων που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες επανεξελέγη ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Η απόφαση, που μετέδωσε αργά χθες το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, γίνεται γνωστή τις τελευταίες ημέρες του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, που διανύει τις τελευταίες του ημέρες. Τον μήνα αυτό συνηθίζεται να δίνεται χάρη σε κρατούμενους.

Το πρακτορείο δεν κατονόμασε τους κρατούμενους που έλαβαν χάρη και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ανάμεσά τους βρίσκονται δύο αμερικανοί υπήκοοι οι οποίοι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία αφού πέρασαν τα σύνορα με το Ιράκ όπου λένε ότι έκαναν πεζοπορία.

«Βάσει μιας συμφωνίας με τον ανώτατο ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) 100 κρατούμενοι που κατηγορούνταν για διάφορα εγκλήματα αμνηστεύτηκαν. Κάποιοι εξ αυτών ενέχονταν στην μετεκλογική στάση πριν από δύο χρόνια», ανέφερε το Mehr.

Η εξέλιξη σημειώθηκε καθώς οι ιρανοί πολιτικοί αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, την πρώτη εκλογική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές εκλογές, στην οποία είχαν σημειωθεί διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο.

Οι περισσότεροι ρεφορμιστές δεν έχουν ακόμα κάνει σαφές εάν θα διεκδικήσουν την εκλογή τους. Οι αρχές του Ιράν αναμένεται να απαγορεύσουν την συμμετοχή υποψηφίων που συνδέθηκαν με τα μετεκλογικά επεισόδια.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί και Μιρχοσεΐν Μουσαβί τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό από το Φεβρουάριο, όταν είχαν καλέσει στην πρώτη διαδήλωση του λεγόμενου Πράσινου Κινήματος μετά από ένα και πλέον χρόνο.

Η οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν εκτίμησε πως τουλάχιστον 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ταραχές, την ευθύνη για τις οποίες η Τεχεράνη επέρριψε σε «στασιαστές» που χρηματοδοτήθηκαν από τους εχθρούς της χώρας στο εξωτερικό. Χιλιάδες συνελήφθησαν.