Οι αραβικές κυβερνήσεις θα εντείνουν την πίεση στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο απαιτώντας να τερματίσει την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο πριν από τη συνάντηση. Η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και πέντε μήνες να συντρίψει το κίνημα αμφισβήτησης στους δρόμους χρησιμοποιώνας στρατεύματα και άρματα μάχης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 2.200 διαδηλωτές σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

"Υπήρξε μια συμφωνία στις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των αραβικών κρατών... για άσκηση πίεσης στη συριακή κυβέρνηση ώστε να σταματήσει πλήρως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις της", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος στο συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου που αριθμεί 22 μέλη.

"(Θα σταλεί) ένα ξεκάθαρο μηνυμα στον σύρο πρόεδρο ότι έχει καταστεί απαράδεκτο για τις αραβικές χώρες το να παραμείνουν σιωπηλές για ό,τι συμβαίνει στη Συρία, ιδιαίτερα μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις σε σύρους αξιωματούχους και την καταδίκη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο αντιπρόσωπος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Είπε πως οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης μία πρόταση να σταλεί μία υπουργική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό προκειμένου να "ενημερώσει απευθείας τον σύρο ηγέτη για τη θέση των Αράβων".

Εκατοντάδες υποστηρικτές των ακτιβιστών που μάχονται για τη δημοκρατία στη Συρία και την Υεμένη διαδήλωναν έξω από την έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο λίγο πριν την άφιξη των αράβων υπουργών.

 Θα είναι η πρώτη επίσημη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία αφότου ξεκίνησε η εξέγερση. Η σύνοδος αναμενόταν να ξεκινήσει στις 9 μ.μ τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).