Η κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών της Λιβύης δεν θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι αν δεν παραδοθεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών, προσθέτοντας ότι οι αρχές των εξεγερμένων δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης.
"Καμία διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τον Καντάφι", δήλωσε ο Άλι Ταρχούνι, ο αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών που είναι υπεύθυνος για πετρελαϊκά και οικονομικά ζητήματα.

"Αν θέλει να παραδοθεί, τότε θα διαπραγματευτούμε και θα τον συλλάβουμε", προσέθεσε.

Νωρίτερα,  ετοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες για παράδοση της εξουσίας εμφανίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Λίβυου ηγέτη.

Ο εκπρόσωπος του Καντάφι υποστήριξε ότι υπεύθυνος για τις συνομιλίες θα είναι ο γιος του συνταγματάρχη, Saadi.

Οι εξεγερμένοι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, πιστεύουν ότι ο Καντάφι βρίσκεται κρυμμένος κάπου στην περιοχή της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Παράλληλα, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί βρίσκονταν σήμερα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά της Σύρτης, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, την οποία έχουν προσεγγίσει στα 100 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή αφού κατέλαβαν την Μπεν Τζάουαντ, για την οποία αγωνίζονταν από την Τρίτη, σύμφωνα με στρατιωτικό επικεφαλής των εξεγερμένων.

 Στα ανατολικά "σήμερα πήραμε την Μπεν Τζάουαντ" και στα δυτικά "οι μαχητές της επανάστασης της Μιζουράτα βρίσκονται στα 30 χιλιόμετρα από τη Σύρτη", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Φορτίγια, διοικητής των μαχητών της Μιζουράτα, της πόλης των εξεγερμένων που πολιορκούσαν για μήνες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.

Η Σύρτη, τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Καντάφι, βρίσκεται εφεξής σε κλοιό ανάμεσα στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που έχουν έρθει από τα ανατολικά, από τη Βεγγάζη, και αυτές που έχουν έρθει από τα δυτικά, από τη Μιζουράτα.

Οι αντικαθεστωτικοί θα χρειαστούν περισσότερες από 10 ημέρες για να καταλάβουν τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και ένα από τα τελευταία προπύργιά του, δήλωσε σήμερα διοικητής των Λίβυων εξεγερμένων.

 "Σκοπός μας δεν είναι η αιματοχυσία, σκοπός μας είναι η απελευθέρωση", σημείωσε.

"Δεν θέλουμε άλλη αιματοχυσία, ιδιαίτερα μεταξύ των αμάχων --παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών", υπογράμμισε.

 Όμως "δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής, καμία περίπτωση οπισθοχώρησης", ανέφερε.

"Έπειτα από όλη αυτήν την αιματοχυσία, δεν μπορούμε να πούμε, 'Έλα εδώ Μουάμαρ, έλα εδώ Σάιφ --ζητούμε συγγνώμη, πάρτε τη Λιβύη'. Έχει τελειώσει το θέμα. Τέλος παιγνιδιού", κατέληξε αναφερόμενος στον συνταγματάρχη Καντάφι και έναν από τους γιους του.


Καταγγελίες για εκτελέσεις αιχμαλώτων από τις δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να εκτέλεσαν πολλούς αιχμαλώτους και να σκότωσαν αμάχους την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί καταλάμβαναν τη λιβυκή πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στους δρόμους της Τρίπολης, μαζί με τα συντρίμμια του πολέμου, κείτονται πτώματα σε αποσύνθεση, τα οποία συσσωρεύτηκαν μετά τις σφοδρές μάχες των εξεγερμένων στη λιβυκή πρωτεύουσα για τον τερματισμό της 42χρονης εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι στη χώρα, αν και ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να διαφεύγει.

"Τα στοιχεία που έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε μέχρι στιγμής δείχνουν έντονα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Καντάφι προέβησαν σε πληθώρα αυθαίρετων εκτελέσεων καθώς έπεφτε η Τρίπολη", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια του HRW για τη βόρεια Αφρική.

   


Πηγή: BBC-ΑΠΕ
TAGS