Η Ιαπωνία θα εκλέξει αύριο Δευτέρα τον έκτο πρωθυπουργό της μέσα σε πέντε χρόνια, ο οποίος θα κληρονομήσει μια χώρα με τεράστιο χρέος και τραυματισμένη από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα από το 1986. Πέντε είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχτούν τον Ναότο Καν, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά 15 μήνες στην πρωθυπουργία.

Η εκλογή θα είναι δύσκολη και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: αύριο Δευτέρα οι 398 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος και το κοινοβούλιο--που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα--πιθανώς την Τρίτη θα τον διορίσει πρωθυπουργό.

 Δύο υποψήφιοι φαίνεται να ξεχωρίζουν: ο 62χρονος Μπάνρι Καϊέντα υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τον οποίο στηρίζουν σημαντικά στελέχη του κόμματος και ο 49χρονος υπουργός Οικονομικών Σεΐτζι Μαεχάρα που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι ο υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας Γιοσιχίκο Νόντα και Μιτσίκο Κάνο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Σούμιο Μαμπούτσι.