current views are: 13

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση12:59

Μετά το Σχίσμα: Η Μόσχα αμφισβητεί το Φανάρι ως κέντρο της Ορθοδοξίας

Η «νέα πραγματικότητα» μετά τη ρήξη

Δημοσίευση 12:59’

Η «νέα πραγματικότητα» μετά τη ρήξη

Σε νέο επεισόδιο του εκκλησιαστικού πολέμου που ξέσπασε με το σχίσμα ουκρανικής και ρωσικής εκκλησίας, το πατριαρχείο Μόσχας αμφισβητεί πλέον ευθέως την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα: δεν θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και θα πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό» δήλωσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας,.

«Έχοντας εισβάλει στα κανονικά σύνορα μίας άλλης τοπικής Εκκλησίας, έχοντας νομιμοποιήσει τους σχισματικούς, [το Φανάρι] έχει χάσει το δικαίωμα να αποκαλείται ως το συντονιστικό κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» είπε ο κ. Ιλαρίων σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «The First Channel».

Όπως αναμεταδίδει το Sputnik, o μητροπολίτης διευκρίνισε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι «υπάρχει ευκαιρία για μετάνοια» μετά την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκέφαλο στην ουκρανική εκκλησία.

«Η ευκαιρία για μετάνοια είναι πάντα παρούσα. Ωστόσο, η λογική των τελευταίων ενεργειών δεν υποδηλώνει την πραγματοποίηση βημάτων προς την αντίθεση κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη πραγματικά ευελπιστούμε ότι ο νους θα κερδίσει» είπε ο κ. Ιλαρίων.

Κρεμλίνο: Να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Εκκλησίας

Το Κρεμλίνο, επίσης, έδωσε συνέχεια στις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περί αμερικανικού δακτύλου πίσω από το σχίσμα, αλλά και στην απόφαση για διακοπή των σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Φαναρίου.

«Είναι βέβαια φυσικό να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό μας ανησυχεί» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 «Ελπίζουμε ότι παρόλα αυτά η σοφία θα θριαμβεύσει, όμως την ίδια στιγμή ελπίζουμε ότι όλα τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ληφθούν υπόψη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε τι είχε υπ’ όψιν όταν μιλούσε για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά είπε: «Όσον αφορά στα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ίδια η Εκκλησία πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις εκκλησιαστικές υποθέσεις» διευκρίνισε ο Πεσκόφ, Ωστόσο παρατήρησε ότι εφόσον η ορθοδοξία «είναι μια από τις βασικές θρησκείες στην Ρωσία , τότε είναι φυσικό εμείς να μην αδιαφορούμε για το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες».

Διακόπτει κάθε σχέση με το Φανάρι η Ρωσική Εκκλησία

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε σχέση με το Φανάρι.

Την εν λόγω απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα να εκφράζει την ελπίδα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.

O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».


σχετικα αρθρα