Αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση του Στρος Καν, έχει η αθώωση του ομογενή πρώην υπερυπουργού της Βικτόριας, Φάνο Θεοφάνους, ο οποίος παραιτήθηκε από τα τέσσερα σημαντικά υπουργεία που κατείχε και στη συνέχεια και από την πολιτική, όταν κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία ζει στην Ελλάδα. Ο κ. Θεοφάνους αθωώθηκε αλλά η καριέρα του καταστράφηκε. Εντούτοις η υπόθεσή του εξακολουθεί να απασχολεί την αστυνομία της Βικτόριας αλλά και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινό εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Herald Sun, η Υπηρεσία Αδιάφθορων (Office if Police Integrity) της πολιτειακής αστυνομίας της Βικτόριας ερευνά τον ρόλο αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση Θεοφάνους και ειδικότερα τον ρόλο ενός συγκεκριμένου ντετέκτιβ που εξακολουθεί να χειρίζεται άλλες σημαντικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, οι ντετέκτιβ αναμένεται να δώσουν στην υπηρεσία που τους ερευνά όλα τα στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση Θεοφάνους.

Στόχος της έρευνας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να διαπιστωθεί "γιατί ασκήθηκε δίωξη στον Θεοφάνους την στιγμή που ήταν βέβαιο ότι στο δικαστήριο θα κατέρρεε η υπόθεση. Ήταν ανικανότητα, σκοπιμότητα ή πολιτική παρέμβαση;".

Επισήμως η αστυνομία δεν σχολιάζει την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε το Μάρτιο και συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι με καθυστέρηση μιας δεκαετίας μια γυναίκα, που τώρα ζει στην Ελλάδα, κατήγγειλε τον κ. Θεοφάνους ότι την βίασε μέσα στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια έδωσε και συνέντευξη στην εφημερίδα The Age η οποία δημοσιεύθηκε στην πρώτη της σελίδα και, ουσιαστικά, "τελείωσε" πολιτικά τον κ. Θεοφάνους με το μπαράζ της δημοσιότητα που ακολούθησε, παρά το γεγονός ότι έως τότε δεν είχε ασκηθεί ούτε καν δίωξη σε βάρος του.

Η δίωξη ασκήθηκε αργότερα και το κατηγορητήριο κατέρρευσε στην προκαταρκτική δίκη. Ο κ. Θεοφάνους αθωώθηκε πανηγυρικά χωρίς να παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος στην Αυστραλία για το νομικό σύστημα που απαγορεύει να αναφερθεί το θύμα του βιασμού, αλλά επιτρέπει να δημοσιοποιηθεί το όνομα του κατηγορουμένου, παρά το γεγονός ότι κατά το αυστραλιανό δίκαιο "όλοι είναι αθώοι έως αποδειχθεί δικαστικά η ενοχή τους".

Πολλά ερωτηματικά έχουν τεθεί ακόμα για τον ρόλο της αστυνομίας, του δημόσιου κατήγορου, (τον παρέπεμψαν σε προκαταρκτική δίκη, χωρίς επιβαρυντικά στοιχεία), των πολιτικών αντιπάλων του κ. Θεοφάνους, αλλά και της εφημερίδας The Age που δημοσίευσε την συνέντευξη της κατηγορούμενης χωρίς να διασταυρώσει τα στοιχεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία, της πήρε 15 μήνες να ολοκληρώσει την κατάθεσή της και την άλλαξε 15 φορές καθώς αυτά που είπε δεν στηρίζονταν σε στοιχεία.

Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση είπε ότι οι μάρτυρες της γυναίκας έπεσαν σε αντιφάσεις και δεν υπήρχε καμιά αξιοπιστία ούτε σε αυτούς, ούτε στην καταγγέλουσα.

Ο κ. Θεοφάνους μήνυσε τη γυναίκα που τον κατήγγειλε στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι τον δυσφήμισε και όπως αναφέρει η Sunday Herald Sun το Στ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον δικαίωσε.

Ο κ. Θεοφάνους δηλώνει ότι ο ίδιος δεν επιδιώκει εκδίκηση, αλλά ζητά "να καθαρίσει" το όνομά του "που σπιλώθηκε με άδικες κατηγορίες".

"Πιστεύω πως από τη στιγμή που και η αυστραλιανή δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η γυναίκα αυτή κατασκεύασε την κατάθεσή της και προσπάθησε να επηρεάσει τους μάρτυρες, έπρεπε να της ασκηθεί και δίωξη και στην Αυστραλία", δηλώνει ο κ. Θεοφάνους.

Ο ίδιος λέει πως η δίωξη έπρεπε να της ασκηθεί ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, γιατί μετά την δικαστική απόφαση σε βάρος της η ίδια και η οικογένειά της επέστρεψαν στην Ελλάδα και δεδομένου ότι είναι (και) Έλληνες πολίτες δεν μπορεί να τους αγγίξει ο αυστραλιανός νόμος.

Οι αυστραλιανές αρχές πλήρωσαν στη συγκεκριμένη γυναίκα και σε μέλη της οικογένειάς της τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή για να μεταβούν από την Καλαμάτα στη Μελβούρνη και να καταθέσουν σε βάρος του κ. Θεοφάνους.

Κατά τον κ. Θεοφάνους η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, αφού αποδέχεται ότι ο ομογενής πρώην υπουργός δυσφημίστηκε και στην Ελλάδα από την συνέντευξη στην εφημερίδα The Age και αυτό παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα κυκλοφορεί στην Αυστραλία.

Η συνέντευξη καταχωρήθηκε όμως και στο διαδίκτυο και μέσω αυτού εκτιμάται ότι την διάβασαν Αυστραλοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δώσει την επίμαχη συνέντευξη στην εφημερίδα The Age.