current views are: 12

17 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:02

Υπόθεση Κασόγκι: Του έκοψαν τα δάχτυλα προτού τον αποκεφαλίσουν – Νέες αποκαλύψεις

Μπροστά στα μάτια του Σαουδάραβα προξένου

Δημοσίευση 09:02’

Μπροστά στα μάτια του Σαουδάραβα προξένου

Δεν έχουν τέλος οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τις πληροφορίες, ότι ο 59χρονος διαμελίστηκε μέσα σε επτά λεπτά, ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, νέες πληροφορίες αναφέρουν πως προτού αποκεφαλιστεί, βασανίστηκε, και μάλιστα όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια του Σαουδάραβα προξένου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, ο Κασόγκι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οπότε και σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του, και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Τσαβούσογλου: Πιθανόν εντός της ημέρας η έρευνα στο σπίτι του προξένου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η συνάντηση Πομπέο -Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος για τον Μόλδοβα. Διήρκεσε 40 λεπτά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές ευελπιστούν να εισέλθουν στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του “αποτελεσματικές”.

Μετά τις συναντήσεις του με τον σαουδάραβα βασιλιά και με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Τρίτη ότι το Ριάντ έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή μια ολοκληρωμένης έρευνας σε σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι πριν από δύο εβδομάδες.

“Στην καθεμία από αυτές τις συναντήσεις τους υπογράμμισα τη σημασία να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν. Είπαν ότι θα είναι μια ενδελεχής, ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα. Άφησαν να εννοηθεί ότι αντιλαμβάνονται ότι, αν το κάνουν γρήγορα, θα μπορούν να ξεκινήσουν να απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα”.

«Η Ευρώπη πιθανόν να πρέπει να αλλάξει την πολιτική απέναντι στη Σ. Αραβία»

Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πρότεινε σήμερα ένας σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

“Έχουμε μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά με αυτό που συνέβη στην περίπτωση Κασόγκι τις τελευταίες ημέρες και αυτά που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της προς τη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Χαρντ, ο εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των συντηρητικών της Μέρκελ.

“Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεονέκτημα ώστε η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Ο Χαρντ είπε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική και δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ριάντ.


σχετικα αρθρα