current views are: 7

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:44

Υπόθεση Κασόγκι: Εξονυχιστική έρευνα στην κατοικία του Σαουδάραβα πρόξενου μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις

Στελέχη της τουρκικής ερευνητικής ομάδας πήγαν ξανά στο προξενείο το οποίο είχαν ήδη ερευνήσει.

Δημοσίευση 04:44’

Στελέχη της τουρκικής ερευνητικής ομάδας πήγαν ξανά στο προξενείο το οποίο είχαν ήδη ερευνήσει.

Oμάδα της σήμανσης και άλλα στελέχη της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησαν αφού έψαξαν την Τετάρτη την κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ωστόσο κάποια πήγαν ξανά στο προξενείο, που είχαν ήδη εξετάσει, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αποχώρησε επίσης από την κατοικία του πρόξενου μια ομάδα σαουδαράβων ερευνητών, ανέφερε το Ρόιτερς.

Ο Κασόγκι, συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, αγνοείται από τη 2α Οκτωβρίου, αφότου μπήκε στο προξενείο της χώρας του, από το οποίο ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του γάμου του. Το Ριάντ βαρύνουν υποψίες πως έστειλε μια ομάδα εκτελεστών για να τον δολοφονήσει, κάτι που οι σαουδαραβικές αρχές διαψεύδουν.

Η τουρκική αστυνομία εξέτασε το προξενείο μια πρώτη φορά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Την Τετάρτη, περί τις 16:40, περίπου 15 άνδρες της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι του πρόξενου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήταν παρών όταν διαπράχθηκε η φερόμενη δολοφονία.

Η τουρκική αστυνομία αρχικά σχεδίαζε να ψάξει το σπίτι του πρόξενου την προηγουμένη, κάτι που αναβλήθηκε, διότι οι σαουδαραβικές αρχές επικαλέστηκαν την παρουσία της οικογένειας του Οτάιμπι, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησε από την κατοικία περί τη 01:30, αλλά μερικά από τα μέλη της πήγαν στο προξενείο, σε μικρή απόσταση, για να κάνουν μια δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχιζόταν ως πριν από λίγο, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κατοικία του προξένου, οι ερευνητές εξέτασαν τον κήπο, ενώ ορισμένοι θεάθηκαν στην ταράτσα του ακινήτου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα δύο φορές, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Δεν έγινε καμιά δήλωση στον Τύπο.

Μακάβρια ντοκουμέντα

Στο μεταξύ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο Κασόγκ βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της, οπότε οι Σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.

Ωστόσο ένα δεύτερο τουρκικό μέσο, το Middle East Daily, επικαλείται μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο 59χρονος Κασόγκι δεν ανακρίθηκε αλλά δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε αμέσως μετά την άφιξή του στο προξενείο, από το οποίο θα ζητούσε έγγραφα προκειμένου να παντρευτεί την Τουρκάλα μνηστή του. Σύμφωνα με το Middle East Eye, που επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος έχει ακούσει ηχητικό ντοκουμέντο με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, χρειάστηκαν μόλις επτά λεπτά για να πεθάνει ο Κασόγκι. 

Από το γραφείο του Γενικού πρόξενου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη οι Σαουδάραβες πράκτορες έσυραν τον Κασόγκι σε διπλανό δωμάτιο και τον έβαλαν πάνω σε ένα τραπέζι που υπάρχει εκεί. Μάλιστα, τα ουρλιαχτά του ακούγονταν έως τους κάτω ορόφους, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. 

«Ο πρόξενος απομακρύνθηκε από το δωμάτιο. Δεν υπήρξε προσπάθεια να τον ανακρίνουν. Είχαν έρθει για να τον σκοτώνουν» είπε η τουρκική πηγή στο Middle East Eye. Τα ουρλιαχτά σταμάτησαν όταν οι δολοφόνοι νάρκωσαν τον Κασόγκι, κάνοντάς του ένεση με άγνωστη ουσία.

Στο δημοσίευμα κατονομάζεται ο Σαλάχ Μουχάμαντ αλ Τουμπάιγκι, επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας, ως ένας από τους 15 πράκτορες που είχαν φτάσει, με ιδιωτικό τζετ στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι. Είχαν μια αποστολή: να τον σκοτώσουν.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, ο Τουμπάιγκι ήταν εκείνος που έκοψε το νήμα της ζωής του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Άρχισε να τεμαχίσει το σώμα του άτυχου 59χρονου ενώ ήταν ακόμα ζωντανός. Χρειάστηκαν επτά λεπτά για να αφήσει την τελευταία του πνοή ο Κασόγκι, είπε η τουρκική πηγή.
Καθώς άρχισε να διαμελίζει το σώμα του Κασόγκι, ο Τουμπάιγκι έβαλε ακουστικά και άρχισε να ακούει μουσική. Συμβούλευσε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Σαουδαράβων πρακτόρων να κάνουν το ίδιο. 

«Όταν κάνω μια τέτοια δουλειά, ακούω μουσική. Πρέπει να κάνετε το ίδιο» ακούγεται στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο να λέει ο Τουμπάιγκι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται  πως τρίλεπτη εκδοχή του ηχογραφημένου ντοκουμέντο δόθηκε στην εφημερίδα Sabah, η οποία όμως δεν το δημοσίευσε.

Διαβάστε επίσης:

 


σχετικα αρθρα