ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανική αποστολή στα Σκόπια για άσκηση πιέσεων υπέρ των Πρεσπών

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2018, 20:34 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2018, 21:19
Νέα αμερικανική αποστολή στα Σκόπια για άσκηση πιέσεων υπέρ των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

Κορυφώνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα βρεθεί την Δευτέρα ο Μπέντζαμιν Πάλμερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να μεταφέρει τη στήριξη της κυβέρνησής του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές πιέσεις στα Σκόπια κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα με μια ασυνήθιστα σκληρή επιστολή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, η οποία καλούσε τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι να υπερψηφίσει τις αλλαγές, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία», από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Μίτσελ εξέφρασε επίσης τη λύπη του με τις θέσεις του VMRO τόσο κατά του δημοψηφίσματος, όσο και κατά της συμφωνίας, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας για πιέσεις προς τους βουλευτές του VMRO να καταψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

«Σας καλούμε να δημιουργήσετε χώρο στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός σας να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να δέχονται απειλές, ανταλλάγματα ή άλλου είδους εξαναγκασμούς», έγραφε χαρακτηριστικά.

To VMRO, πάντως, αποχώρησε από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία.