current views are: 5

19 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:41

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: «Σφήνα» φορολογικών μέτρων που νομιμοποιούν «βρώμικο» χρήμα;

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο»

Δημοσίευση 04:41’

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο»

Τα κάστρα πέφτουν… από μέσα. Μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν προς την Ιταλία για αλλαγές στον προϋπολογισμό της, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, με αφορμή φορολογικά μέτρα που προστέθηκαν και σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ντι Μάιο, έχουν ως σκοπό τη νομιμοποίηση «βρώμικου» χρήματος, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σαλβίνι.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τα Πέντε Αστέρια ουσιαστικά ζητούν αναλυτική επανεξέταση των μέτρων, για να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι όμως αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «περίεργη παρέμβαση» και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο», τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο. Ο Ματέο Σαλβίνι και οι υπουργοί του κόμματός του δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται νέα κυβερνητική συνεδρίαση δεν εννοούν να συμμετάσχουν.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί λύση, ή αν η υπόθεση θα εξελιχθεί σε ένα πρώτο, σοβαρό «πολιτικό θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Tελεσίγραφο Κομισιόν στη Ρώμη για τον «άνευ προηγουμένου» προϋπολογισμό

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί παρέδωσε πριν από λίγο στον ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία την επιστολή που υπογράφουν ο ίδιος ο Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί». Ο Πιέρ Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις». Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου,.

Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάννι Τρία, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε «άριστο κλίμα», και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%».

«Δεν είναι ο προϋπολογισμός που ανέμενε η Επιτροπή. Είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αναμένω κριτικές παρατηρήσεις», προέβλεψε ο Κόντε κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ανακοίνωσε αργότερα ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

«Εμένα, όσο ο καιρός περνά, τόσο μου φαίνεται πως ο προϋπολογισμός μας είναι πολύ καλός», είπε ο Κόντε.

Την προηγουμένη, είχε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός.

Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Ιταλία έστειλε τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει τώρα να το αξιολογήσει.

Όμως η προτεινόμενη δημοσιονομική τροχιά, με ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, είναι πολύ μακριά από το 0,8% για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Ο προϋπολογισμός του λαϊκιστικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία ανησυχεί πολύ την ευρωζώνη καθώς το χρέος της Ρώμης (131% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο των 19 χωρών μετά εκείνο της Ελλάδας.

Αν η Ρώμη δεν τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, η Επιτροπή μπορεί, μέχρι το τέλος του μήνα, να αποφασίσει να το απορρίψει, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

 


σχετικα αρθρα