current views are: 5

19 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:49

Ισραήλ: Σχέδιο κρατικοποίησης έκτασης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας

Νομικός γόρδιος δεσμός λόγω παραχώρησης των δικαιωμάτων σε ιδιώτες

Δημοσίευση 14:49’

Νομικός γόρδιος δεσμός λόγω παραχώρησης των δικαιωμάτων σε ιδιώτες

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για την κρατικοποίηση μεγάλης έκτασης στην Ιερουσαλήμ που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ιδιώτες επενδυτές, αναφέρουν ισραηλινά μέσα.

Στόχος της υπουργού Αγιελέντ Σακέντ είναι να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής από το ενδεχόμενο έξωσης, καθώς οι επενδυτές που υπενοικίασαν την έκταση προωθούν σχέδιο κατεδάφισης και ανοικοδόμησης

Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος οικονομικών ειδήσεων Globes, εκπρόσωποι της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας είχαν αντιδράσει σε προηγούμενες ανάλογες προτάσεις, κάνοντας λόγο για «συστηματική κακομεταχείριση εις βάρος της χριστιανικής μειονότητας στο Ισραήλ» και για «απόπειρα παραβίασης του status quo και των υφιστάμενων συμφωνιών».

Η επίμαχη έκταση εκμισθώθηκε από την Ελληνική Εκκλησία στο Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο το 1950 και στη συνέχεια υπενοικιάστηκε στους κατοίκους για 99 χρόνια. Δικαιώματα χρήσης και αξιοποίησης παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, ορισμένοι από τους οποίους είναι άγνωστοι, και το νομικό καθεστώς της έκτασης είναι πλέον θολό, λέει το Globes.

Μετά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων σε ιδιώτες, οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα υποστούν έξωση όταν λήξει η περίοδος των 99 ετών, ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης της δεκαετίας του 1950.

Η πρόταση της υπουργού Σακέντ, η οποία πρόκειται να υποβληθεί εντός της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, προβλέπει μεταφορά των δικαιωμάτων για την έκταση που πωλήθηκε σε ιδιώτες στο κράτος, που θα αναλάβει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την υπουργό, το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε αγοράσει την έκταση εδώ και χρόνια, κάτι που θα έλυνε το πρόβλημα για τους κατοίκους, κάτι που όμως δεν έγινε οδηγώντας σε νομικό γόρδιο δεσμό.


σχετικα αρθρα