Περίπου το 70% των νοικοκυριών στο κέντρο της Τρίπολης δεν έχουν ή έχουν λίγο τρεχούμενο νερό λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά δεν στερούνται πόσιμου νερού, καθώς αυτό διανέμεται στα τεμένη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Την ίδια ώρα έγγραφο που επικαλείται εφημερίδα στο Λονδίνο αναφέρει ότι ο Καντάφι σχεδιάζει να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας. Παράλληλα η Γουϊνέα αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, ενώ το Ιράν ανακοίνωσε ότι προσέφερε μυστικά βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν να πέσει η Τρίπολη.

"Περίπου το 70% του πληθυσμού στο κέντρο της Τρίπολης έχει πληγεί από την έλλειψη τρεχούμενου νερού", δήλωσε ο Φάισαλ Γκέρτζια, τεχνικός αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το θέμα αυτό που είναι υψίστης σημασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Τρίπολη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας έχουν πολύ λίγο πληγεί από έλλειψη τρεχούμενου νερού, καθώς τα σπίτια διαθέτουν ιδιωτικά πηγάδια από όπου αντλούν νερό.

Όσον αφορά το πόσιμο νερό, η προμήθειά του εξασφαλίζεται από διανομές που γίνονται στα τεμένη, προσέθεσε. "Δεν υπάρχει πρόβλημα πόσιμου νερού" στην Τρίπολη, σημείωσε.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Ας-Σαρκ αλ Άουσατ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αποκάλυψε σήμερα ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι σχεδιάζει να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας της Λιβύης αν οι δυνάμεις του κέρδιζαν τη μάχη κατά των αντικαθεστωτικών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά του Καντάφι αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού στην Τρίπολη από τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία 15ης Ιουλίου και αναφερόταν σε μια στρατηγική οκτώ σημείων για την κινητοποίηση των φυλών της Λιβύης με στόχο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο έλεγχος του καθεστώτος στη χώρα.

"Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα όλοι οι αρχηγοί των φυλών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα έρθουν για να συναντήσουν και να ανακηρύξουν τον Καντάφι βασιλιά ή αυτοκράτορα", επισημαινόταν στο έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος της Γουϊνέας Άλφα Κοντέ δήλωσε ότι η Γουϊνέα αναγνωρίζει επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών ως "τον νόμιμο και θεμιτό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού".

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Τζαμ-ι-Τζαμ ότι το Ιράν προσέφερε μυστικά ανθρωπιστική βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν από την πτώση της Τρίπολης.

"Πριν να πέσει ο Καντάφι, είχαμε επαφές με πολλές ομάδες αντικαθεστωτικών και αποστείλαμε χωρίς να κάνουμε φασαρία τέσσερα φορτία ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βεγγάζη", προσέθεσε.

"Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Ιρανό πρόεδρο (Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ) για την υποστήριξή του και τη βοήθεια που εστάλη", προσέθεσε ο Σαλεχί.