current views are: 8

20 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση16:47

Δεν πείθεται η διεθνής κοινότητα από τις εξηγήσεις της Σ. Αραβίας για τον Κασόγκι

Εκκλήσεις για έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Δημοσίευση 16:47’

Εκκλήσεις για έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Η διεθνής κοινότητα δεν φάνηκε να πείθεται από τη νέα εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, και επιμένει σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί στα εν λόγω αιτήματα και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».

Μέρκελ: Φρικτά γεγονότα

Σε αυτό το μήκος κύματος, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν».

Αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). «Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μάς οδηγούν να πιστέψουμε ότι η επίσημη εκδοχή είναι κάτι περισσότερο από αναξιόπιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ρολφ Μούτσενιχ και ζήτησε «σαφή, άμεση και από κοινού αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Αλλά και η ισπανική κυβέρνηση πέραν των αμφιβολιών που εξέφρασε, συντάχθηκε πλήρως με την έκκληση Γκουτέρες για διαφανή έρευνα.

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη από τις πρώτες αναφορές από τον εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και εκφράζει τα πιο ειλικρινή  συλλυπητήριά της στην οικογένειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ισπανία.

Και από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως οι εξηγήσεις του Ριάντ δεν πείθουν.

«Η επιβεβαίωση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Εντούτοις, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του καταδικάζοντας “απερίφραστα τη δολοφονία αυτή”.

«Τα ερωτήματα αυτά απαιτούν πλήρη και ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τονίζει.

«Η προσδοκία αυτή είναι εντονότερη και λόγω του γεγονότος ότι δύο χώρες μας συνδέονται με στρατηγική συνεργασία που προϋποθέτει ειλικρίνεια και διαφάνεια», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είναι συγκάλυψη «μιας απεχθούς δολοφονίας».

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα μιας ‘αψιμαχίας’ στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαμάχ Χαντίτντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή.

Κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση για αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», είπε ο Χαντίντ.

 


σχετικα αρθρα