Η λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία AGOCO, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή στις πετρελαιοπηγές Σαρίρ και Μέσλα στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα φορτώσει το πρώτο αργό στον τερματισκό σταθμό του Τομπρούκ έως το τέλος του ίδιου μήνα. "Οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του μήνα θα έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε από το Τομπρούκ", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος της AGOCO, ο Αμπντελτζαλίλ Μαγιούφ.
Είπε πως τεχνικές ομάδες θα σταλούν στις πετρελαιοπηγές μετά το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η αρχική παραγωγή θα είναι γύρω στα 60.000-100.000 βαρέλια την ημέρα και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των υπόγειων πετρελαιοπηγών.

Οι πετρελαιοπηγές στην ανατολική Λιβύη έχουν υποστεί ζημιές από στρατεύματα πιστά στον Μουάμαρ Καντάφι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 εργαζόμενοι.

Οι ζημιές έχουν τώρα επιδιορθωθεί, δήλωσε η AGOCO, ενώ αξιωματούχοι των ανταρτών λένε πως έχουν συστήσει μία ειδική δύναμη ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουν τις πετρελαϊκές υποδομές από τους δολιοφθορείς.
TAGS