current views are: 8

22 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:21

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» Κομισιόν – Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

Οι δημόσιες δαπάνες δεν πρόκειται να αλλάξουν διαμηνύει η Ρώμη

Δημοσίευση 11:21’

Οι δημόσιες δαπάνες δεν πρόκειται να αλλάξουν διαμηνύει η Ρώμη

Μαίνεται ο «πόλεμος» Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή τον προϋπολογισμό, με την Ρώμη να μην υποχωρεί στις πιέσεις που δέχεται για αλλαγές, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στέλνει αυτή την ώρα την απαντητική επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επαναλαμβάνει πως οι αριθμοί του ιταλικού προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2019 και τις δημόσιες δαπάνες δεν πρόκειται να αλλάξουν, μεταδίδει η δημόσια ιταλική τηλεόραση ΡΑΙ.

Κόντε: Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει

Στο ίδιο πνεύμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τροποποιήσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά υπογράμμισε ότι «είναι μέσα στην Ευρώπη και θέλει τον διάλογο».

«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξηγήσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, όπως κάναμε και με την επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ένα μέλος της, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.

«Διαβάστε τα χείλια μου: για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα Italexit, με έξόδο από την Ευρωζώνη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η υποδοχή μεταναστών πρέπει να είναι προγραμματισμένη και όχι απεριόριστη», ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «από την προσωπική του επαφή και εμπειρία δεν τον θεωρεί ούτε ρατσιστή ούτε ξενοφοβικό».

Ο Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε, τέλος, ότι εύχεται να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ρωσία και ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αύριο αποφασίζει η ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει αύριο τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Βερολίνο προς Ρώμη: Πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία με το υψηλό επίπεδο χρέους της πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν αναλαμβάνει νέο χρέος, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στους Ιταλούς πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

«Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλό: κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, κληθείς από παρευρισκόμενο να σχολιάσει την Ιταλία.

«Όταν έχεις ένα επίπεδο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Σολτς.


σχετικα αρθρα