ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» ήταν μια τεράστια αποτυχία

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2018, 10:56 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2018, 17:49
ΟΗΕ: Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» ήταν μια τεράστια αποτυχία
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με έκθεση, οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας για τα Ναρκωτικά, ενός παγκόσμιου συνασπισμού 170 μη κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα πολιτικής για τα ναρκωτικά, έκανε μια ανασκόπηση της αποτυχίας της παγκόσμιας στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών να εξαλείψει την παράνομη αγορά ναρκωτικών μέχρι το επόμενο έτος.

Αντί να λυθεί το πρόβλημα, «η κατανάλωση και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ», τόνισε η  Helen Clark, πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Ζητήματα Ναρκωτικών.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι υπήρξε αύξηση κατά 145% στους θανάτους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τους 450.000 μόνο το 2015. Επιπλέον, υπήρξαν πάνω από 71.000 θάνατοι στις ΗΠΑ μόνο, που προκλήθηκαν από υπερβολική δόση. Η μαζική φυλάκιση των παραβατών που σχετίζονται με ναρκωτικά έχει ως αποτέλεσμα ο ένας στους πέντε φυλακισμένους παγκοσμίως να κρατείται λόγω εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Από το 2009 έως το 2018, η καλλιέργεια της οπιούχας παπαρούνας αυξήθηκε κατά 130%, ενώ η καλλιέργεια κόκας κατά 34% την ίδια χρονική περίοδο. Το 2016, ο αριθμός των ενηλίκων που έκανε χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μια φορά αυξήθηκε πάνω από 30%, σε σχέση με το 2011. Γενικά, η παγκόσμια αγορά ναρκωτικών συνεχίζει να ακμάζει, συγκεντρώνοντας ετησίως 426 έως 652 δις δολάρια.

«Αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, διάρκειας περίπου 50 χρόνων, συνεχίζει να αποτυγχάνει», είπε η Hannah Hetzer, ανώτερη διευθυντής διεθνούς πολιτικής στη Συμμαχία για την Πολιτική περί Ναρκωτικών. «Όχι μόνο η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν κατάφερε να μειώσει την ζήτησή τους και τον εφοδιασμό, αλλά άφησε και σειρά καταστροφικών επιπτώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.»

Η  Ann Fordham, διευθυντικό στέλεχος της Διεθνούς Κοινοπραξίας για τα Ναρκωτικά, δήλωσε ότι «είναι δυστυχώς αναμενόμενο ότι οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ δεν θεωρούν σκόπιμο να αξιολογήσουν επαρκώς τις καταστροφικές επιπτώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων της πολιτικής περί ναρκωτικών.»

Πηγή: Newsweek