current views are: 18

23 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση08:08

Το «πλοίο του Οδυσσέα»: Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Βρέθηκε άθικτο

Δημοσίευση 08:08’

Βρέθηκε άθικτο

Σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αφού πιστεύεται ότι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.
 

Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο το 2017, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χλμ.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι άνηκε σε εμπορικό καράβι. Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ.

Σε αυτό το αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

Το «καράβι του Οδυσσέα» συγκαταλέγεται στα πάνω από 60 ναυάγια που ανακάλυψε η διεθνής αρχαιολογική ομάδα, κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής της στη Μαύρη Θάλασσα.
 


σχετικα αρθρα