Η 9η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιείται στις 2 Σεπτεμβρίου, στη Σερβία, με οικοδεσπότη το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Στη Σύνοδο, με θέμα «Σύγχρονη τέχνη, συμφιλίωση στη νοτιανατολική Ευρώπη», που θα διεξαχθεί σε έναν από τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα, το Βιμινινάκιο (Viminacium, σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής επαρχίας Μοισίας και πρωτεύουσα της Άνω Μοισίας), μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Μολδαβίας και η γενική γραμματέας της UNESCO, Ιρένα Μπόκοβα.

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών της Νοτιανατολικής Ευρώπης στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος υπουργοί Πολιτισμών και δημιουργοί που ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη και το ρόλο της στη συμφιλίωση, στην περιοχή που έχει διανύσει ταραγμένη και δύσκολη περίοδο.

Η Γενική Γραμματέας της UNESCO, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της, θα επισκεφθεί τη Σερβία.

Η Σερβία έχει μεγάλο αριθμό φυσικών και πολιτιστικών αγαθών στη λίστα των μνημείων υπό την προστασία της UNESCO, αλλά η εκτίμηση των ειδικών που συνεργάζονται με το συγκεκριμένο οργανισμό του ΟΗΕ είναι ότι η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και ότι παραμένουν «ορισμένα προβληματικά ζητήματα».

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ιδρύθηκε με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης, τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και των λαών και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Η Πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έγινε μέλος της UNESCO στις 31 Μαρτίου του 1950 και η συμμετοχή της ανεστάλη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έγινε μέλος του οργανισμού στις 20 Δεκεμβρίου του 2000. Τη Γιουγκοσλαβία διαδέχθηκε η ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου το 2003 και μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, η Σερβία έγινε μέλος της UNESCO στις 3 Ιουνίου του 2006.
TAGS