current views are: 8

25 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:53

Δύο αλβανικά κόμματα απειλούν τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Τι ζητούν για να στηρίξουν τη διαδικασία στα επόμενα στάδια – Διαθέτουν τέσσερις βουλευτές

Δημοσίευση 14:53’

Τι ζητούν για να στηρίξουν τη διαδικασία στα επόμενα στάδια – Διαθέτουν τέσσερις βουλευτές

Την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή της ΠΓΔΜ που σχημάτισε μετά κόπων και βασάνων ο Ζόραν Ζάεφ απειλούν δύο μικρά αλβανικά κόμματα, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Balkaninsight, το κόμμα BESA και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», επιμένουν στο αίτημά τους, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να ενταχθούν και πρόνοιες για την αναβάθμιση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, προειδοποιούν πως η περαιτέρω στήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το εάν τα υπόλοιπα κόμματα, δεχθούν τις απαιτήσεις τους ώστε η Αλβανική να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους της ΠΓΔΜ.

«Πιστεύουμε πως είναι η ώρα τα ζητήματα που απασχολούν τους Αλβανούς να γίνουν μέρος της πολιτικής συζήτησης και φυσικά να υιοθετηθούν ώστε να τα λύσουμε», ανέφερε βουλευτής του κόμματος BESA.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το κόμμα του έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς», ώστε να κατατεθούν εντός της εβδομάδας οι πρόσθετες προτάσεις τροπολογιών στη συνταγματική αναθεώρηση.

Τα δύο προαναφερθέντα κόμματα διαθέτουν συνολικά τέσσερις έδρες στη Σκοπιανή Βουλή, ένας αριθμός που μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για το σχηματισμό ή όχι της απαιτούμενης πλειοψηφίας που θα ξεκλειδώσει την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο Αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ, το DUI, έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι δεν θα θέσει εν αμφιβόλω τη διαδικασία με πρόσθετες απαιτήσεις. «Πιστεύουμε ότι η διαδικασία [αλλαγής της ονομασίας] είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Εργαστήκαμε επί επτά έτη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν θα διακινδυνέψουμε τη διαδικασία με πρόσθετα αιτήματα», ανέφερε βουλευτής του DUI.

Σημειώνεται πως οι Αλβανοί αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού των 2,1 εκατ. κατοίκων της ΠΓΔΜ, ενώ το ζήτημα της βελτίωσης των δικαιωμάτων των Αλβανών συζητήθηκε πολύ έντονα ιδιαίτερα το 2017. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της Αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα, όμως δεν υπήρξαν αλλαγές και στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.


σχετικα αρθρα