Στρατιωτική μονάδα με επικεφαλής έναν από τους γιους του Καντάφι πιστεύεται ότι ευθύνεται για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδων κρατουμένων σε αποθήκη κοντά στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τρεις ημέρες αργότερα η αποθήκη έπιασε φωτιά από άγνωστα αίτια, προσθέτει η οργάνωση.

Μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην αποθήκη στην συνοικία Χαλίντα Φερζάν και μέτρησαν 45 απανθρακωμένα πτώματα. Τουλάχιστον άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν έξω από την αποθήκη.

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει πως πιστεύεται ότι την ομαδική δολοφονία διέπραξαν στις 23 Αυγούστου μέλη της Ταξιαρχίας Χάμις, που διοικείται από τον Χάμις Καντάφι.

"Δυστυχώς αυτές δεν είναι οι πρώτες πληροφορίες που λαμβάνουμε για εκτελέσεις κρατουμένων με συνοπτικές διαδικασίες στην Τρίπολη τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Καντάφι", τόνισε η Σάρα Λι Ουίτσον, διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η οργάνωση υπογράμμισε πως σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τους διασωθέντες κρατούμενους, εκείνη την ημέρα στη φυλακή βρίσκονταν 153 αιχμάλωτοι, οι 125 από αυτούς πολίτες. Οι 20 κατάφεραν να διαφύγουν.

Σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος ήταν γραμμένες στον τοίχο οι λέξεις "32η Ταξιαρχία", που αποτελεί τμήμα της στρατιωτικής μονάδας του Χάμις.

Ο 25χρονος Αμπντουλραχίμ Μπασίρ, που κατάφερε να γλυτώσει, δήλωσε πως οι φρουροί άρχισαν να πυροβολούν τους κρατούμενους από τη στέγη της φυλακής και άλλοι πετούσαν χειροβομβίδες.