Η Σκοτία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοση του Αμπντέλ Μπάσετ αλ-Μεγκράχι, του μοναδικού ανθρώπου που καταδικάσθηκε ποτέ για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού αεροπολάνου της εταιρείας Pan Am, το οποίο εξερράγη το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. "Ουδέποτε είχαμε και δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε την έκδοση του κ. Μεγκράχι", δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News ο Πρώτος Υπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ.

"Είναι σαφές από το Λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πως, βάσει των νόμων τους, δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να συμφωνήσουν με μια τέτοια έκδοση", πρόσθεσε ο Σάλμοντ.

Νωρίτερα σήμερα ο αδελφός του Αμπντέλ Μπάσετ αλ-Μεγκράχι είπε σε δημοσιογράφους που βρίσκονται μπροστά από το σπίτι του πως ο αδελφός του βρίσκεται σε κώμα.

"Βρίσκεται σε κώμα, τα φάρμακά του λεηλατήθηκαν, όμως τώρα έχει καινούρια αποθέματα", δήλωσε ο Αμπντέλ Νάσερ αλ-Μεγκράχι.

Σήμερα το μεσημέρι, η κατοικία, η οποία βρίσκεται στη σνοικία Ντίμασκ της Τρίπολης, ήταν περικυκλωμένη από δημοσιογράφους. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει χθες πως ο Μεγκράχι βρίσκεται σε "κωματώδη" κατάσταση και είναι ετοιμοθάνατος. "Του δίνουμε απλώς οξυγόνο. Κανένας δεν μας δίνει ιατρικές συμβουλές", είχε εξηγήσει ο γιος του, ο Χάλεντ, μιλώντας στο CNN.

Ο Μεγκράχι είχε κριθεί ένοχος για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan Am που εκτελούσε δρομολόγιο από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη στις 21 Δεκεμβρίου 1988. Συνολικά είχαν σκοτωθεί από την επίθεση 270 άνθρωποι. Ο Μεγκράχι καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στη Σκοτία, όμως απελευθερώθηκε πριν από δύο χρόνια και επέστρεψε στη Λιβύη επειδή κρίθηκε πως υπέφερε από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο.