Το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε σήμερα μια εκεχειρία τριών ημερών στις μάχες εναντίον της Τουρκίας με την ευκαιρία του τέλους του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, έπειτα από μια σειρά τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεών του στο βόρειο Ιράκ. "Σταματάμε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του τουρκικού στρατού" στη διάρκεια των τριών ημερών του Άιντ ελ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του PKK Ντοζντάρ Αμό.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι οι κούρδοι αντάρτες "θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν οποιαδήποτε τουρκική επίθεση".

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε στις 17 Αυγούστου εκστρατεία με στόχο θέσεις του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν, έπειτα από το θάνατο εννέα στρατιωτικών σε επίθεση από τους αντάρτες εναντίον στρατιωτικής μονάδας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Νεσιρβάν Μπαρζανί, κάλεσε χθες Κυριακή τους αντάρτες του PKK στην Τουρκία και του Pjak στο Ιράν "να καταθέσουν τα όπλα".

"Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική ανοίγματος και δημοκρατίας και μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το PKK πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να αρχίσει ένα πολιτικό και κοινοβουλευτικό αγώνα στην Τουρκία", υπογράμμισε ο Μπαρζανί, ανιψιός του προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.