Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί περαιτέρω με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί στο πρακτορείο Irna, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου. «Τους έχουμε ζητήσει να μας παρουσιάσουν τους κυριότερους ισχυρισμούς τους, με τα έγγραφα και τις αποδείξεις τους, για να τις εξετάσουμε. Έχουμε πει στην ΙΑΕΑ ότι αν πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα όριο, δηλαδή ότι αυτά που θα εξετάσουμε να αφορούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων» ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Επειδή διαφορετικά οι εχθρικές χώρες δε θα πάψουν να παρουσιάζουν και άλλα ζητήματα απέναντι στις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητές μας, κατασκευάζοντας έγγραφα για να τα παρουσιάσουν στην ΙΑΕΑ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί άλλο για μία ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου με τις μεγάλες δυνάμεις. «Δε θα διαπραγματευτούμε πλέον για μία ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου και για την παύση της παραγωγής πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί.

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο προόδου όπου πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί μας για να παρέχουμε καύσιμα σε άλλες χώρες, ή για να γίνουν εταίροι μας» σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε με ειρωνικό ύφος.

Το σχέδιο της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου είχε ως στόχο οι μεγάλες δυνάμεις να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δε θα κατέχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο ικανό για την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.

TAGS