Για την ανάδυση μίας «νέας Τουρκίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στις ηγεσίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, στη διάρκεια τελετουργικό γεύματος κατάλυσης της νηστείας του Ραμαζανίου (Ιφτάρ). «Γκρεμίζοντας ταμπού, βάλαμε την υπογραφή μας σε ιστορικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «δεν θα επιτρέψουμε διακρίσεις μεταξύ των συμπατριωτών μας».

«Στη χώρα μας, οι εποχές που συμπολίτες μας υφίσταντο πιέσεις, λόγω της θρησκείας ή της εθνοτικής τους καταγωγής, εξαιτίας της διαφορετικότητας της ζωής τους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν», είπε και συνέδεσε την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, με την αποκατάσταση μιας πραγματικής δημοκρατίας.

«Η κυβέρνησή μας δίνει αγώνα εναντίον των ενεργειών που κινούνται εκτός του νόμου», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα χρεωθούμε με τα λάθη άλλων, ακόμα και αν (κάποιοι) θελήσουν να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

«Δεν ήλθαμε με άδεια χέρια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους οργανωτές του Ιφτάρ και ανακοίνωσε τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, διατάγματος για την εκτέλεση του νόμου - που είχε νωρίτερα εισάγει η κυβέρνηση του - για την επιστροφή των περιουσιών κοινωφελών ιδρυμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, που είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δημευθεί. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την απόφαση της κρατικής υπηρεσίας διανομής διαφημίσεων να χρηματοδοτήσει την έκδοση έξη μειονοτικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων την «Απογευματινή» και την «ΗΧΩ», που εκδίδονται στα ελληνικά.

Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων που έχει εισάγει η κυβέρνηση Ερντογάν, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που τόνισε ότι η ειρηνική συνύπαρξη θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, προϋπάρχει στην πολιτική παράδοση του τόπου.

«Εκκλησίες, τζάμια, συναγωγές, υπάρχουν η μία δίπλα στην άλλη, σε όλους τους δρόμους, σε όλες τις γειτονιές, για πολλές εκατοντάδες χρόνια», είπε. Η επαναφορά των παραδόσεων αυτών, μέσα σε ένα πλαίσιο σύγχρονης δημοκρατίας, θα εμπεδωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά, με το νέο Σύνταγμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το νέο σύνταγμα θα πρέπει να είναι το δικό μας Σύνταγμα», είπε στην προσφώνησή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Παντελής Βίνγκας, εκπρόσωπος των μειονοτήτων.

«Οι μειονότητες διεκδικούν μια πιο ενεργή συμμετοχή στη δημόσια ζωή», είπε και επανέλαβε ότι «οι μειονότητες διεκδικούν την ισοπολιτεία, η οποία τους ανήκει σε μια σύγχρονη πραγματική δημοκρατία», είπε.