Ο πόλεμος στη Λιβύη δεν έχει τελειώσει και περισσότερη βοήθεια είναι αναγκαία για να φθάσουμε στο τέλος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, εκτίμησαν σήμερα οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των χωρών που συμμετέχουν στρατιωτικά στις συγκρούσεις στη Λιβύη.  Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος Eni υπέγραψε συμφωνία με τους αντικαθεστωτικούς. Γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τρίπολη άνοιξε η ΕΕ. Στην ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντησή τους στην Ντόχα, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι κοινές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες για την εξάλειψη "των υπολειμμάτων" του λιβυκού καθεστώτος.

"Οι αρχηγοί γενικών επιτελείων της Συμμαχίας έχουν την ομόφωνη άποψη ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι οι κοινές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να επιτύχει το στόχο του και να εξαλείψει τα υπολείμματα του καθεστώτος Καντάφι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, συμμετείχαν στη σύνοδο των αρχηγών γενικών επιτελείων στη Ντόχα για να κάνουν τον απολογισμό σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση και την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη όπου οι εξεγερμένοι έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας και συνεχίζουν την προέλαση τους προς τη Σύρτη (ανατολικά), το τελευταίο ισχυρό προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι, που όμως διαφεύγει.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο ηγέτης της λιβυκής εξέγερσης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ διαβεβαίωσε ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να αποτελεί "κίνδυνο" και κάλεσε τη διεθνή συμμαχία να συνεχίσει να υποστηρίζει τους νέους ηγέτες της Λιβύης.

"Η πρόκληση του Καντάφι στις δυνάμεις της συμμαχίας αποτελεί πάντα ένα κίνδυνο, όχι μόνο για το λαό της Λιβύης, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων. "Καλούμε, για το λόγο αυτό τη συμμαχία να συνεχίσει την υποστήριξή της», είπε κατά την έναρξη της συνόδου.

Απέτισε τέλος φόρο τιμής στο ΝΑΤΟ για τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός αυτός στο πλευρό της εξέγερσης. "Χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, οι αντάρτες δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εκεί που είναι σήμερα", τόνισε.

Συμφωνία ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου με τους αντικαθεστωτικούς

Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος Eni υπέγραψε σήμερα συμφωνία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών, προκειμένου να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου.

Η συμφωνία αυτή, η οποία είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπειτα από συνάντηση που είχε στο Μιλάνο με τον δεύτερο στην ιεραρχία των Λίβυων αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ, υπεγράφη σήμερα στη Βεγγάζη και "ενισχύει τη συνεργασία στη Λιβύη ανάμεσα στον Eni και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο", διευκρινίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αυτής, ο Eni και το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων "δεσμεύονται να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πλήρη και ταχεία επανάληψη των δραστηριοτήτων του Eni στη χώρα και να υλοποιήσουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ξαναρχίσει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Greenstream" που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία, αναφέρει ο Eni.

Ο Eni θα βοηθήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης των ενεργειακών υποδομών στη χώρα προκειμένου να καθοριστούν οι επεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν για να ξαναρχίσουν οι δραστηριότητες παραγωγής.

Ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε εξάλλου να "κάνει μία πρώτη παράδοση διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, για να συμβάλει στις ουσιαστικές και άμεσες ανάγκες του λιβυκού πληθυσμού", καταλήγει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.

Γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τρίπολη άνοιξε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει ένα γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τρίπολη προκειμένου να επιταχύνει τις προσπάθειες της για την υποστήριξη του πληθυσμού, οι ανάγκες του οποίου είναι πολύ σημαντικές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο άμαχος πληθυσμός της Λιβύης έχει επείγουσα ανάγκη για νερό, τροφή και φάρμακα. δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος που είναι αρμόδια για την έκτακτη διεθνή βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η ΕΕ έχει αποδεσμεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για τις έκτακτες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Τρίπολης. "Η διατήρηση της ασφάλειας των αμάχων είναι υψίστης σημασίας" πρόσθεσε.
TAGS