Η σύζυγος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τρία παιδιά του εισήλθαν σήμερα στο αλγερινό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας. Ο Καντάφι φέρεται ότι βρίσκεται στο Μπάνι Ουάλιντ. Νέα σενάρια για θάνατο του Χαμίς Καντάφι. "Η σύζυγος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάφια, η κόρη του Αϊσά, οι γιοι του Χάνιμπαλ και Μοχάμεντ, συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους εισήλθαν στην Αλγερία στις 08:45 τοπική ώρα (10:45 ώρα Ελλάδος) από τη μεθόριο μεταξύ της Λιβύης και της Αλγερίας", σημειώνει το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APS.

"Η πληροφορία αυτή γνωστοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου" των αντικαθεστωτικών, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο τον Μουάμαρ Καντάφι.

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή την ώρα που, πηγή των Λίβυων αντικαθεστωτικών, την οποία επικαλείτο το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτοκινητοπομπή θωρακισμένων Mercedes εισήλθε στο αλγερινό έδαφος. Οι αλγερινές αρχές το είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά.

Αναζητώντας τον Καντάφι

Ο συνταγματάρχης Καντάφι φέρεται ότι βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, στο Μπάνι Ουάλιντ, μαζί με τους γιους του Σαάντι και Σάιφ αλ Ισλάμ, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο εγκεκριμένες λιβυκές διπλωματικές πηγές.

Η αμερικανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν έχει ενδείξεις ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

"Αν γνωρίζαμε πού βρίσκεται, θα το λέγαμε στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών", προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πού βρίσκεται ο Καντάφι, ο οποίος διαφεύγει από την περασμένη εβδομάδα που οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο της Τρίπολης.

Οι εξεγερμένοι θα ζητήσουν την επιστροφή των μελών της οικογένειας του Καντάφι

Η ντε φάκτο κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί την παροχή καταφυγίου από την Αλγερία σε μέλη της οικογένειας του συνταγματάρχη Καντάφι ως μια επιθετική ενέργεια και θα ζητήσει την έκδοσή τους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

"Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε μια δίκαιη δίκη σε όλους αυτούς τους εγκληματίες και ως εκ τούτου το θεωρούμε αυτό μια επιθετική ενέργεια", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Σαμάν.

"Προειδοποιούμε όλους να μην παρέχουν καταφύγιο στον Καντάφι και τους γιους του. Θα τους καταδιώξουμε σε οποιοδήποτε μέρος για να τους βρούμε και θα τους συλλάβουμε", σημείωσε.

Παράλληλα ο Μοχάμεντ αλ Άλατζι, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αντικαθεστωτικοί θα ζητήσουν από το Αλγέρι να οδηγήσει πίσω στη Λιβύη τα μέλη της οικογένειας του Καντάφι που εισήλθαν στο αλγερινό έδαφος.

"Θα ζητήσουμε από την Αλγερία να τους οδηγήσει πίσω" στη Λιβύη, σημείωσε ο Άλατζι, λίγο μετά την ανακοίνωση του Αλγερίου ότι η σύζυγος του Καντάφι και τρία παιδιά του εισήλθαν σε αλγερινό έδαφος.

Νέα σενάρια για το θάνατο του Χαμίς Καντάφι

O Χάμις, γιος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματικός των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Ο συνταγματάρχης Αλ Μάχντι Αλ Χαράγκι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Ταξιαρχία της Τρίπολης του στρατού των εξεγερμένων, προσέθεσε ότι είχε επιβεβαίωση ότι ο Χάμις τραυματίστηκε άσχημα σε μάχη κοντά στο Μπεν Ουάλιντ και το Ταρχόνι.

Στη συνέχεια διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά του και τον έθαψαν στην περιοχή, σημείωσε ο Αλ Χαράγκι, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το πότε πέθανε ο γιος του Καντάφι.

Μέχρι στιγμής ο θάνατος του Χάμις δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ

Άλλος ένα γιός του Καντάφι στο μικροσκόπιο του ΔΠΔ

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) δήλωσε σήμερα ότι κι άλλος ένας από τους γιους του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η στρατιωτική μονάδα του οποίου κατηγορείται ότι σκότωσε δεκάδες κρατούμενους στην Τρίπολη, μπορεί να εισαχθεί στον κατάλογο του δικαστηρίου με τους πλέον καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

Το ΔΠΔ έχει ήδη εγκρίνει τα εντάλματα σύλληψης για τον Μουάμαρ Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ και τον επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λούις Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης και σε βάρος του γιου του Καντάφι Χάμις, μετά την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ότι μέλη της Ταξιαρχίας Χάμις, της δύναμης που διοικεί, φαίνεται ότι προχώρησαν σε συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε αποθήκη στην Τρίπολη.
TAGS