current views are: 8

11 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:47

Με το iPhone η Apple ακυρώνει τον κανόνα ότι η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη με το χρόνο

Το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας στοιχίζει τα διπλά από το αρχικό iPhone του 2007

Δημοσίευση 13:47’

Το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας στοιχίζει τα διπλά από το αρχικό iPhone του 2007

Όταν το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά, πριν 11 χρόνια, η αρχική του τιμή ήταν 499 δολάρια. Εκείνη την εποχή, οι ανταγωνιστές της Apple θεωρούσαν την τιμή παράλογη και πολύ υψηλή. Όντως, η εταιρεία μείωσε την τιμή των επόμενων κινητών, όμως μόνο για συσκευές με συμβόλαιο. Αντίθετα, iPhone χωρίς δέσμευση συμβολαίου μπορούσε κάποιος να το αγοράσει άμεσα με τιμή από 499 έως 599 δολάρια.

Αυτά είναι σχεδόν τα μισά από όσα κοστίζει ένα iPhone σήμερα.

Τα πιο πρόσφατα κινητά της Apple είναι τα πιο ακριβά της έως τώρα, με αρχική τιμή πώλησης τα 1.000 δολάρια, χωρίς να προστεθούν οι φόροι πώλησης, οι προστατευτικές θήκες και ότι άλλο χρειάζεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό.

Και ενώ τα αρχικά κινητά της εταιρείας και οι τιμές τους φάνταζαν υπερβολικά για τους καταναλωτές εκείνης την εποχής, όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε. Το iPhone μετέτρεψε την Apple από μια επιτυχημένη εταιρεία υπολογιστών στην πιο πολύτιμη επιχείρηση του κόσμου, με τα κινητά να αντιπροσωπεύουν κάπου μεταξύ των μισών και των δύο τρίτων των εσόδων της, σε οποιοδήποτε τρίμηνο από το 2007 και μετά. 

H τιμή των iPhone έχει αυξηθεί δραματικά, με το μέσο κόστος ενός κινητού σήμερα να ανέρχεται περίπου στα 800 δολάρια, ενώ το ανώτερο κόστος πριν μερικά χρόνια ήταν 650 δολάρια. Ακόμα και μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, κανένα iPhone δεν είναι τόσο φθηνό, όσο ήταν το πρώτο iPhone το 2007, δηλαδή λιγότερο από 500 δολάρια.

Το κόστος κάθε συσκευής iPhone, σε αποπληθωρισμένες τιμές, σύμφωνα με το Quartz

Βέβαια, ένα νέο iPhone προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα το πιο παλιό του μοντέλο.

Το αρχικό iPhone είχε μια κάμερα 2 megapixel, που δεν μπορούσε να τραβήξει βίντεο,  αποθηκευτικό χώρο 4 GB και οθόνη 3,5 ιντσών. Το νέο iPhone Xs έχει δύο κάμερες, 12 megapixel η καθεμία, αποθηκευτικό χώρο 54 GB και οθόνη υψηλής ευκρίνειας  5,8 ιντσών.  


σχετικα αρθρα