current views are: 9

6 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:14

Προειδοποιητικά πυρά της ΕΕ στην Ιταλία: Συμμορφωθείτε, αλλιώς έρχονται κυρώσεις

Ασφυκτική πίεση από Eurogroup: Διορθώστε τον προϋπολογισμό σας

Δημοσίευση 10:14’

Ασφυκτική πίεση από Eurogroup: Διορθώστε τον προϋπολογισμό σας

Το χθεσινό τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Ιταλία, για υποβολή τροποποιημένου προϋπολογισμού έως τις 13 Νοεμβρίου, δεν ταρακούνησε αρκετά τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να επανέρχεται σήμερα με προειδοποιητικά πυρά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας του 2019, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Θέλω τον διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοσθούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου. «Στις 13 Νοεμβρίου, αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας:

«Είμαι υπέρ μίας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μία πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ιταλίας στο χθεσινό τελεσίγραφο του Eurogroup.

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι η Ρώμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να συζητούν τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, αν και έχουν διαφορετικές απόψεις.

«Έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο, έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο στης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της, ενώ γενικότερα οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης δεν σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές εν όψει των κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο.

Η χθεσινή σύνοδος του Eurogroup δεν πέτυχε κάτι σημαντικό για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και αναθέρμανε τις ανησυχίες ότι ο επεκτατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας αποτελεί απειλή για το ευρωσύστημα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό νόμισμα, απηχώντας προηγούμενες ανησυχίες ότι η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων από την Ιταλία θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα κρίση της Ευρωζώνης.

Οι πωλήσεις, ωστόσο, των ιταλικών κρατικών ομολόγων περιορίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη νέας πληροφόρησης, σύμφωνα με αναλυτές. «Η Ιταλία διαμήνυσε ότι δεν θα υποχωρήσει από τα σχέδιά της, κάτι που υποδεικνύει περαιτέρω ένταση αυτής της αντιπαράθεσης», δήλωσε αναλυτής της ING. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019 πριν από την καταληκτική προθεσμία της επόμενης εβδομάδας, ώστε να είναι συνεπής με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά η Ρώμη επέμεινε, λέγοντας ότι δεν θα αλλάξει το αμφισβητούμενο σχέδιό της για το έλλειμμα. Το προηγούμενο σχέδιο απορρίφθηκε, επειδή προβλέπει μία αύξηση κατά 0,6% του ΑΕΠ του διαρθρωτικού ελλείμματος της Ιταλίας το επόμενο έτος αντί της μείωσης που απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 3,36%, με το spread (διαφορά της απόδοσης) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στις 292 μονάδες βάσης (2,92 ποσοστιαίες μονάδες) από 289 αργά τη Δευτέρα. Αναλυτής της Schroeder δήλωσε ότι τα ιταλικά ομόλογα στηρίχθηκαν από την προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει φθηνά δάνεια στις ιταλικές τράπεζες με τις στοχευμένες πιο μακροχρόνιες συναλλαγές αναχρηματοδότησης.

Ασφυκτική πίεση από Eurogroup: Διορθώστε τον προϋπολογισμό σας

Νέο σκληρό μήνυμα στην Ιταλία έστειλε χθες το Eurogroup, το οποίο ζήτησε από τη Ρώμη να προχωρήσει σε αλλαγή του προϋπολογισμού της.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «συζητήσαμε αναφορικά με τη θέση της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018 και συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Επιτροπής».

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προϋπόθεση για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως «ανυπομονούμε από την ιταλική κυβέρνηση και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να προετοιμαστεί ένα αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το Συμφώνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε, ακόμη, ότι ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία, εξήγησε τη στρατηγική της Ρώμης στον προϋπολογισμό και «αναμένουμε το αναθεωρημένο προσχέδιο».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως για πρώτη φορά δεν υιοθετήθηκε ένας προϋπολογισμός κράτους-μέλους. «Η Επιτροπή σέβεται την ανεξαρτησία κάθε κράτους, αλλά πρέπει να είναι σεβαστοί και οι κανόνες της Ε.Ε.».


σχετικα αρθρα