ΔΙΕΘΝΗ

Γενοκτονία από τον ISIS στο Ιράκ – Βρέθηκαν πάνω από 200 μαζικοί τάφοι

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2018, 20:19 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2018, 20:19
Γενοκτονία από τον ISIS στο Ιράκ – Βρέθηκαν πάνω από 200 μαζικοί τάφοι
Facebook Twitter Whatsapp

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στον κάθε τάφο περιέχονται από 6.000 έως 12.000 πτώματα

Περισσότεροι από 200 μαζικοί τάφοι εντοπίστηκαν στο Ιράκ, σε περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε με επίσημη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δημοσίευση του ΟΗΕ, η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ιράκ, προέβη στον εντοπισμό συνολικά 202 μαζικών τάφων στις βόρειες και δυτικές περιφέρειες του Νινευή, του Κιρκούκ, του Σαλαχουντίν και του Ανμπάρ. 

Οι περιοχές αυτές είχαν περιέλθει στο Ισλαμικό κράτος από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2017, όπου και απελευθερώθηκαν έπειτα από συντονισμένη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του Ιράκ στην περιοχή. Αυτό το διάστημα, το ISIS συστηματικά διέπραττε μαζικές εκτελέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού. «Αυτά τα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό δικογραφίας για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πιθανή γενοκτονία».

«Οι μαζικοί τάφοι είναι αποδεικτικό στοιχείο της σοβαρής ανθρώπινης απώλειας και σκληρότητας του ISIS» δήλωσε ο Γιάν Κιούμπις, Ειδικός Αντιπρόσωπος για του ΟΗΕ στο Ιράκ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στον κάθε τάφο περιέχονται από 6.000 έως 12.000 πτώματα. Σε αυτούς τους τάφους πιστεύεται ότι βρίσκονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, όπως και μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Οι οικογένειες πρέπει να υποβληθούν σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία είναι σύνθετη λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών. Ο κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαφύλαξη των ομαδικών τάφων δηλώνει ότι υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένος και έτσι δεν μπορεί να προστατεύσει και να ερευνήσει επαρκώς τις τοποθεσίες αυτές, στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πυρομαχικά τα οποία δεν έχουν εκραγεί ακόμα.

 Πηγή: ΑΠΕ/BBC/Οhchr