Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα, υποστηρικτής της δημοσιονομικής λιτότητας, εξελέγη σήμερα από το ιαπωνικό κοινοβούλιο πρωθυπουργός, σε αντικατάσταση του Ναότο Καν. Ο Γιοσιχίκο Νόντα, 54 ετών, εξασφάλισε 308 ψήφους επί συνόλου 475 στη Βουλή, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας.

Μία δεύτερη ψηφοφορία θα ακολουθήσει στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τη συντηρητική αντιπολίτευση, αλλά σύμφωνα με το σύνταγμα, ο τελευταίος λόγος ανήκει στους βουλευτές.

Ο Γιοσιχίκο Νόντα εξελέγη χθες πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας και από τη θέση αυτή η εκλογή του ως πρωθυπουργού ήταν βέβαιη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν είχε παραιτηθεί από χθες το πρωί. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε επικριθεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, καθώς και την πυρηνική κρίση που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η δημοτικότητα του Ναότο Καν και της κυβέρνησής του είχε καταβαραθρωθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το έργο του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του δεν θα είναι εύκολο. Αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση μίας χώρας τραυματισμένης από τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, έναν γηράσκοντα πληθυσμό που απομυζά τους κοινωνικούς πόρους, μία οικονομία που βρίσκεται και πάλι σε ύφεση και ένα υπερτιμημένο γεν που πλήττει της εξαγωγές.

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του συνόλου του κυβερνώντος κόμματος και τη συνεργασία της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

"Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης: πρέπει να διευθετήσουν το πυρηνικό δυστύχημα, να διασφαλίσουμε την ανοικοδόμηση και να αντιμετωπίσουμε μία σοβαρή οικονομική κρίση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιοσιχίκο Νόντα.