current views are: 9

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:13

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil εισέρχεται σε ελληνικά νερά

Γιατί οι ΗΠΑ δεν φοβούνται την Τουρκία

Δημοσίευση 06:13’

Γιατί οι ΗΠΑ δεν φοβούνται την Τουρκία

Σε τέσσερις ημέρες θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού, το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο Stena IceMax, το οποίο στη συνέχεια, με τη συνοδεία άλλων πλοίων, ανάμεσα τους και πολεμικά, θα αναχωρήσει για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το HellasJournal.

Το γεωτρύπανο, που υπενοικίασε η αμερικανική Exxon Mobil έχει αναλάβει τη διενέργεια των γεωτρήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία στο τέλος Ιανουαρίου.

Η Exxon Mobil και η εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, με την οποία συνεργάζεται, δεν θα αποχωρήσουν από το οικόπεδο 10, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες δημιουργηθούν από την Τουρκία. Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Μιχάλη Ιγνατίου, στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφύγει να προκαλέσει τους Αμερικανούς. Διότι αν το πράξει, γνωρίζει την απάντηση.

Τα πλοία της Exxon Mobil δεν θα φύγουν, όπως έπραξαν οι Ιταλοί, και αν απαιτηθεί θα προφυλάξουν την επένδυση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού. Αυτό που τονίστηκε επανειλημμένα απ’ όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα της γεώτρησης, είναι ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρόκειται για μία επένδυση μίας αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας, η οποία όμως υποστηρίζει και στηρίζει τα στρατηγικά σχέδια της υπερδύναμης.

Το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο πέρασε χθες το βράδυ τη Σικελία και κατευθύνεται προς την Κρήτη (από την κάτω μεριά) και απ’ εκεί προς την Κύπρο. Θα βρίσκεται όσο πιο μακριά μπορεί από τα τουρκικά παράλια, παρά το γεγονός ότι τονίζεται απ’ όλους και σε όλους τους τόνους, ότι δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο από τις απειλές της Τουρκίας. 

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να συμβεί όταν το γεωτρύπανο φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λεμεσού. Το Hellas Journal επικοινώνησε με  αξιωματούχο που ασχολείται με το θέμα. Τίποτα, απάντησε. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες και διεργασίες για το ζήτημα της ασφάλειας του Stena Ice Max, που είναι ύψιστης προτεραιότητας, και με το οποίο ασχολούνται οι πιο καλές υπηρεσίες στον κόσμο. Οι αμερικανικές και οι ισραηλινές. Ο αξιωμτούχος  είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εάν η γεώτρηση είναι επιτυχημένη, θα αλλάξουν τα πάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…


σχετικα αρθρα