Παρά τα μέτρα και τις δράσεις που λαμβάνονται στην Κροατία, το ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει το πιο επίκαιρο ανθρωπιστικό πρόβλημα, συνέπεια του πολέμου στη χώρα, προειδοποιούν κροατικές μη κυβερνητικές οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή τη σημερινή, Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων. «Αυτή την ημέρα, ο κόσμος ανακαλεί στη μνήμη τα άτομα που εξαφανίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τύχη των οποίων και ο τόπος ταφής παραμένουν άγνωστα», τονίζουν οι ΜΚΟ και τονίζουν ότι κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να μάθει πού βρίσκονται οι αγαπημένοι της άνθρωποι.

«Αν και με τα ληφθέντα μέτρα και τις δράσεις των αρμόδιων οργάνων της Κροατίας (Διεύθυνση για τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους του υπουργείου Οικογένειας, Βετεράνων Πολέμου και Διαγενεακής Αλληλεγγύης) και διεθνών οργανισμών (Κροατικός Ερυθρός Σταυρός, Διεθνής Επιτροπή Αγνοουμένων), επιλύθηκαν οι περισσότερες υποθέσεις αγνοουμένων και απαχθέντων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον πόλεμο, το ζήτημα των αγνοουμένων και των απαχθέντων εξακολουθεί και σήμερα να είναι το πιο επίκαιρο ανθρωπιστικό ζήτημα των συνεπειών του πολέμου στην Κροατία», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια, από 143 ομαδικούς τάφους και 1200 μεμονωμένους τάφους έγινε η εκταφή λειψάνων 4678 ατόμων και ταυτοποίηθηκαν τα λείψανα 3748 αγνοουμένων.

Επισημαίνουν ότι 1804 άτομα θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι και ότι δεν έχει ακόμη κατατεθεί αίτημα για την αναζήτηση των λειψάνων περισσότερων από 400 ατόμων.

«Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων, στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας αναζητούνται ακόμη τα ίχνη 13.800 ανθρώπων. Τα οστά τους βρίσκονται σκορπισμένα σε ομαδικούς τάφους και τάφρους σε όλες τις χώρες, πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες και τα μέλη των οικογενειών τους εδώ και δύο δεκαετίες αναζητούν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους», υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ.

Επίσης, καλούν τους αρμόδιους θεσμούς στην Κροατία και στις γειτονικές χώρες να εντατικοποιήσουν τις έρευνες για όλους τους αγνοουμένους να επισπεύσουν τον εντοπισμό των πιθανών τάφων, την εκταφή στους ανακαλυφθέντες τάφους και στις τοποθεσίες ταφής και την ταυτοποίηση των λειψάνων που εντοπίζονται.

«Όλα τα άτομα που επέζησαν από βασανισμούς, βιασμούς, κακοποιήσεις και παράνομες κρατήσεις και όλοι οι συγγενείς τους, όπως και οι συγγενείς των αγνοουμένων και των απαχθέντων πολιτών, έχουν ανάγκη από πρόσθετους μηχανισμούς, με τους οποίους τουλάχιστον θα έρθουν πιο κοντά σε μια δικαιότερη έκβαση για τα θύματα. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε με την ευκαιρία αυτή για το ρόλο και τη σημασία της μελλοντικής περιφερειακής επιτροπής (REKOM), η οποία με ανεξάρτητη μελέτη των ιστορικών πηγών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όλων των θυμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση των ΜΚΟ.

Την ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΚΟ, οργάνωση για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, B.a.B.e, το Κέντρο για την ειρήνη, τη μη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Όσιεκ, το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη, το Κέντρο για την Πρωτοβουλία Πολιτών, το CESI (Κέντρο Εκπαίδευσης, Συμβουλευτικής και Έρευνας, Κέντρο για την Προώθηση της Εκπαίδευσης) οι οργανώσεις Delfin και Documenta, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οίκος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Εκπαίδευσης για την οικοδόμηση ειρήνης- MIRAamiDA, το Σερβικό Δημοκρατικό Φόρουμ και η UPIM (Οργάνωση για την προώθηση των ίσων δυνατοτήτων).