Την εκτίμηση ότι, με υπεύθυνες πράξεις από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, θα μπορούσαν να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη Σερβία, διατύπωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (NBS) Ντέγιαν Σόσκιτς. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια τακτική από τη σερβική κυβέρνηση και τους οικονομικούς φορείς, θα διασφαλίσει την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος της Σερβίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε δηλώσεις του στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα του Βελιγραδίου «Privredni», ο κ. Σόσκιτς επισήμανε πως, η νέα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Σερβίας αποτελεί μια αξιόπιστη επιβεβαίωση της ικανότητας της χώρας να διαχειριστεί με σύνεση και συνέπεια τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Η νέα συμφωνία δεν σημαίνει νέα δανειοδότηση προς τη Σερβία, διευκρίνισε ο κ. Σόσκιτς και πρόσθεσε πως μ’ αυτό το «εργαλείο» η Σερβία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αντοχή την πίεση που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες, τόσο στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όσο και στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος (δηνάριο).

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας ανέφερε, επίσης, πως οι συνομιλίες του ίδιου, αλλά και εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων υπουργείων με τους εκπροσώπους του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέπτονται το Βελιγράδι, θα συνεχιστούν, όπως έχουν προγραμματιστεί.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι η διαμόρφωση του προϋπολογισμού το τρέχον έτος.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στη σερβική πρωτεύουσα στις 31 Αυγούστου.