Δύο αεροσκάφη, ένα λιθουανικό και ένα γαλλικό του NATO, συγκρούστηκαν εν πτήσει σήμερα στη Λιθουανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα, δήλωσε αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων.

«Ένα λιθουανικό στρατιωτικό αεροσκάφος L-39 συγκρούστηκε εν πτήσει με ένα γαλλικό Mirage. Οι δύο λιθουανοί πιλότοι έκαναν χρήση των εκτοξευομένων καθισμάτων τους και βρέθηκαν σώοι και ασφαλείς. Το γαλλικό αεροσκάφος μπόρεσε να προσγειωθεί», δήλωσε η Λέβα Γκουλμπινιένε, αξιωματούχος στη βάση του NATO στη Σιαουλιάι, στη βόρεια Λιθουανία.

Η πρεσβεία της Γαλλίας ανέφερε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επαφή με τις λιθουανικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης ενός Mirage 2000 της Γαλλικής αποστολής και ενός L-39 της λιθουανικής πολεμικής αεροπορίας».

Σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας, η εναέρια σύγκρουση σημειώθηκε στην διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

Η Λιθουανία, που ανεξαρτητοποιήθηκε μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης το 1991 και εντάχθηκε στο NATO το 2004, δεν διαθέτει, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής, επαρκείς αεροπορικές δυνάμεις για να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της, καθώς έχει περίπου 20 αεροσκάφη. Στην αποστολή αυτή συμβάλλουν οι άλλες χώρες-μέλη του Συμφώνου. Η Γαλλία, η οποία επέβλεπε το βαλτικό εναέριο χώρο το 2007 και το 2009, εκτελεί και σήμερα την αποστολή αυτή.
TAGS