Η Αλγερία ενέκρινε την είσοδο στο έδαφός της τριών παιδιών και της συζύγου του Μουάμαρ Καντάφι "για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άμαρ Μπελάνι. "Τα πρόσωπα αυτά έγιναν δεκτά στην Αλγερία για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ενημερώσαμε σχετικά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου", αναφέρει ο Μπελάνι σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού βρίσκονται τα τρία παιδιά που μπήκαν στην Αλγερία, η Αΐσα, ο Μοχάμεντ και ο Χάνιμπαλ, καθώς και η Σάφια, η δεύτερη σύζυγος του λίβυου ηγέτη, ούτε απάντησε άμεσα στην ερώτηση σχετικά με το αίτημα που διατυπώθηκε από το λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επιστροφή τους στη Λιβύη.

Η Αΐσα, η οποία είναι έγκυος, "βρισκόταν στο τέλος της εγκυμοσύνης της και επρόκειτο να γεννήσει σύντομα", δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή. Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες της εφημερίδας "Εναχάρ" και εξηγώντας ότι, "σε ανθρωπιστικό επίπεδο, θα ήταν δύσκολο να της αρνηθεί κανείς την είσοδο" στην Αλγερία.

"Στην ουσία γέννησε στα σύνορα", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της εφημερίδας "Εναχάρ" Ανίς Ραχμάνι, επικαλούμενος ασφαλείς πηγές, και η κατάσταση της υγείας της θεωρείται "κρίσιμη". Ο Ραχμάνι δεν είχε πληροφορίες για το μωρό.

 Όταν το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την άφιξη της οικογένειας Καντάφι στην Αλγερία, ένα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Αλ-Αλάγκι, είχε δηλώσει: "Θα ζητήσουμε από την Αλγερία να τους ξαναστείλει" στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των εξεγερμένων Μαχμούντ Σάμαμ δήλωσε χθες το βράδυ πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από το Αλγέρι για την άφιξή τους.

"Η Αλγερία είπε πως προσέφερε ένα πέρασμα (στην οικογένεια του Καντάφι) για να πάνε σε μια τρίτη χώρα, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, όμως είπαν ότι τους υποδέχθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε.

"Ζητούμε απ' όλες τις χώρες να καταλάβουν πως η διάσωση της οικογένειας του Καντάφι δεν είναι μια πράξη που χαιρετίζουμε ούτε που καταλαβαίνουμε", δήλωσε ο Σάμαμ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Θέλουμε να επιστρέψουν αυτά τα πρόσωπα", επανέλαβε. "Εγγυόμαστε μια δίκαιη δίκη, κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα διαφόρων τύπων, θα τους δώσουμε το τεκμήριο της αμφιβολίας", κατέληξε.
TAGS