Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αφίχθη στη Σλοβενία και άρχισε τη σύντομη επίσκεψή της στη Λιουμπλιάνα, με περιήγηση στη σλοβενική πρωτεύουσα, συνοδευόμενη από το Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ. Στην κ. Μέρκελ επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην πλατεία Πρέσερεν πλήθος κόσμου. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε χειραψίες με περαστικούς, αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες, στη διάρκεια περιπάτου στην παλιά πόλη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη, η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Παχόρ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμεί να διαπιστώσει τι είναι αυτό που η Γερμανία, ως σημαντική κινητήρια δύναμη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, αναμένει από τη Σλοβενία, ώστε να παραμείνει η χώρα «πιστός και σταθερός εταίρος» στην ομάδα που ο Σλοβένος πρωθυπουργός αποκαλεί σκληρό πυρήνα του ευρώ ή «γαλλο-γερμανικό τρένο».

Έμφαση θα δοθεί και στην αναβάθμιση των ήδη καλών σχέσεων Γερμανίας και Σλοβενίας. Η Γερμανία είναι σημαντικός πολιτικός εταίρος της Σλοβενίας, που διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της χώρας. Είναι, επίσης, μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες επενδύσεις στη Σλοβενία και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Παχόρ θα συζητήσουν και για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κροατία και τη Σερβία και εξέφρασε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιάνεζ Γιάνσα