current views are: 8

13 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:09

Κηδεία Κατσίφα: Θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και άλλοι Έλληνες, λέει ο Αλβανός ΥΠΕΞ

«Η Αθήνα δεν πήρε αποστάσεις από τους εξτρεμιστές»

Δημοσίευση 17:09’

«Η Αθήνα δεν πήρε αποστάσεις από τους εξτρεμιστές»

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στην κηδεία του Κ. Κατσίφα άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Επίσης, σε συνέχεια της απόφασης του ΥΠΕΣ της χώρας του την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πως ο η λίστα με τα «ανεπιθύμητα» άτομα ελληνικής υπηκοότητας, δεν έχει κλείσει.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Vision της Αλβανίας, ο Μπουσάτι τόνισε πως «η λίστα με τα άτομα που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Αλβανία δεν έχει κλείσει».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ της γείτονος άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς εμμέσως την κατηγόρησε για «αφωνία» αναφορικά με τα όσα έλαβαν χώρα στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, την περασμένη Πέμπτη στο χωριό Βουλιαράτες.

«Η Ελληνική κυβέρνηση ήταν προσεκτική, αλλά αναμέναμε από αυτούς να πάρουν ξεκάθαρες αποστάσεις από τις εξτρεμιστικές ενέργειες που σημειώθηκαν στην κηδεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία φωνή που να πήρε αποστάσεις από το εν λόγω περιστατικό σε κανένα Μέσο Ενημέρωσης, την ώρα που τα δικά μας ΜΜΕ ήταν πιο καθαρά στα όσα μετέδιδαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας είχε κηρύξει ανεπιθύμητα συνολικά 52 άτομα ελληνικής υπηκοότητας, τα οποία συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

►Διαβάστε επίσης: Κηδεία Κατσίφα: Εξηγήσεις από τα Τίρανα ζητεί το ΥΠΕΞ για το «μπλόκο» στους 52 Έλληνες

Σύμφωνα με το αλβανικό ΥΠΕΣ, οι εν λόγω κηρύχθηκαν «personae non gratae» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα. Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος».

Η αλβανική κυβέρνηση σημειώνει επίσης πως πρόκειται για «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του –δίχως διακρίσεις- από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».

Μάλιστα, η ανακοίνωση στην αρχή της επικαλείται τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Σημειώνεται ότι οι αλβανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή Ελλήνων στην Κακαβιά, ενώ αυτοί κατευθυνόταν προς το χωριό για την κηδεία. Σύμφωνα με την αστυνομία της γείτονος, στην κατοχή τους κουκούλες full face και μπλουζάκια με παραστρατιωτικά σύμβολα.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για υποκίνηση μίσους μεταξύ εθνών και θρησκειών. Επιπλέον, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε 10 ακόμη Έλληνες οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις από τα Τίρανα. «Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας», σημείωνε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.


σχετικα αρθρα