current views are: 13

14 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:29

Brexit: Ο βρετανικός Τύπος για το προσχέδιο συμφωνίας

«Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει αντιδράσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου»

Δημοσίευση 12:29’

«Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει αντιδράσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου»

Στις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στο κόμμα των Συντηρητικών και στα συνεργαζόμενα με την κυβέρνηση κόμματα, η καταρχήν συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, στην οποία φαίνεται να κατέληξε η Τερέσα Μέι με την ΕΕ, αναφέρεται ο σημερινός βρετανικός Τύπος.

Με τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει αντιδράσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», η εφημερίδα «The Telegraph» υποστηρίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της συμφωνίας της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς το DUP (το βορειο-ιρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνησή της) προειδοποίησε ότι το προσχέδιο τής Τ.Μέι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στη διάσπαση της Μεγάλης Βρετανίας. Αναφέρεται ακόμη στο χθεσινοβραδινό κάλεσμα των βασικών υπουργών της, ένας προς έναν, στην πρωθυπουργική κατοικία, προκειμένου να ενημερωθούν για το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, εκατοντάδων σελίδων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κ.Μέι θα θέσει επίσημα τη συμφωνία στο υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα ενημερωθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία.

Οι «Financial Times» με τον τίτλο «Η Τερέσα Μέι αναζητά στήριξη για το προσχέδιο συμφωνίας του Brexit», γράφουν ότι το διασπασμένο υπουργικό συμβούλιο αντιμετωπίζει κρίσιμη αναμέτρηση στην έκτακτη συνάντησή του (που θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 ώρα Ελλάδας).

«Οι υπουργοί των Τόρις συναντώνται για να αποφασίσουν την τύχη της συμφωνίας» γράφει η «Guardian» όπως και «Η Μέι λέει στους υπουργούς της, αυτή είναι η συμφωνία – τώρα υποστηρίξτε με». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολυαναμενόμενη συμφωνία προτρέπει τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit να ζητήσουν από τους υπόλοιπους υπουργούς να εμποδίσουν τη συμφωνία. Για το χθεσινό κάλεσμα κάποιων υπουργών στο Νο10, αναφέρει ότι συναντήθηκαν προσωπικά με την Τ.Μέι και είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν βασικά έγγραφα, αν και δεν τους επιτράπηκε να τα πάρουν μαζί τους, ενώ σήμερα αναμένονται και άλλες τέτοιες συναντήσεις, ένας προς έναν. Ο βασικός πυρήνας των Brexiters (Μπόρις Τζόνσον και Τζέικομπ Ρις – Μογκ), αντέδρασε αρνητικά στην προοπτική αυτής της συμφωνίας και υπέδειξαν ότι σκοπεύουν να την καταψηφίσουν εάν κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός της οποίας, Λέο Βαραντκάρ, είχε δίωρη τηλεδιάσκεψη με τον «σέρπα» της χώρας στις Βρυξέλλες, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του σε έκτακτο συμβούλιο σήμερα.

Η «Independent» γράφει ότι «το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να διαμορφώσει την τύχη της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ». Όπως υποστηρίζει, η Τ.Μέι θα προσπαθήσει να πουλήσει τη συμφωνία της για το Brexit στα κορυφαία μέλη της ομάδας της, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους Ευρωσκεπτικιστές και τους φιλο-ευρωπαϊστές βουλευτές. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις προειδοποιήσεις από το DUP, ότι «αυτό δεν είναι το σωστό Brexit», καθώς το προσχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Β.Ιρλανδία στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ και θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη για ανεξαρτησία των Σκοτσέζων.

Η εφημερίδα «The Times» με τον τίτλο «Η Τ.Μέι κατηγορείται για προδοσία καθώς φανερώνει την συμφωνία για το Brexit» γράφει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ, βρίσκονται υπό έντονη πίεση ώστε να απορρίψουν τη συμφωνία, την ίδια στιγμή που ανώτεροι υπουργοί (υπέρμαχοι του Brexit) και το DUP ξεκίνησαν «επίθεση» για, όπως την χαρακτηρίζουν, «άθλια παραχώρηση».


σχετικα αρθρα